MITEM – A kolozsvári színház Hamletjével indul a fesztivál

Tizenkét ország tizenhat előadása látható az április 20-án kezdődő rendezvényen

MITEM – A kolozsvári színház Hamletjével indul a fesztivál
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadásával kezdődik április 20-án a 8. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); a május 8-ig tartó fesztiválon 16 produkciót, a magyar mellett francia, olasz, görög, orosz, ukrán, lengyel, cseh, lett, litván, bosnyák és vietnámi előadást láthat a közönség a budapesti Nemzeti Színházban.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: régi barátok, nagymesterek, köztük Valere Novarina, Teodórosz Terzopulosz, Rimas Tuminas, Alvis Hermanis és új alkotók is megjelennek az idei programban, amelyben az idén először vietnámi és bosnyák előadás is szerepel. Kiemelte, hogy az újító kísérletező színházi nyelvet képviselő Alessandro Serra olasz rendező is részt vesz a fesztiválon Macbettu című előadásával.

Kitért arra, hogy Vietnamból érkezik egy cirkuszi produkció, az A O Show, amely a Fővárosi Nagycirkusz szervezésben látható május 5. és 8. között hat alkalommal. A cseh Drak bábszínház a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Mélies utolsó trükkje című alkotással érkezik a fesztiválra. Emellett a táncművészet is megjelenik a programban: a Bozsik Yvette rendezte, Matei Vișniec drámája nyomán készült Bohóc kerestetik című előadást láthatja a közönség.

Az idei találkozón Valere Novarina Az árnyak  játéka című darabja is szerepel a műsorban. A moszkvai Vahtangov és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház is visszatér a MITEM-re. A Vahtangov Állami Színház a Rimas Tuminas rendezte Háború és béke című produkciót mutatja be, a szentpétervári társulat pedig a Valerij Fokin rendezte Ma. 2016-... című előadást játssza a találkozón.

A Rigai Új Színház és Alvis Hermanis rendező az Oblomov című regény adaptációjával vesz részt a fesztiválon, továbbá visszatér az athéni Attisz Színház is az Ámor című előadással, amelyet Teodórosz Terzopulosz rendezett.

Oskaras Korsunovas litván rendező vilniusi színháza először látható a fesztiválon: Viripajev Delhi tánc című művét adják elő, míg a zakopanei Witkacy Színház Stanislaw Witkiewicz Egy kétfejű borjú metafizikája című darabját játssza. Visszatér Kijevből az Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház társulata, ezúttal Dalolj, Lola, dalolj! címmel mutat be produkciót, amely Heinrich Mann Ronda tanár úr című regénye és A kék angyal című film alapján született.

Látható Agata Duda-Gratz rendezése a litván Klaipéda Drámai Színház előadásában, és az Emlékszel még Doli Belre? című, Kokan Mladenovic rendezte produkció, a szarajevói Kamerni Teatar 55 előadása. A programsorozatot egy táncelőadás, a Kaleidoszkóp – Hommage á Bartók Béla című est zárja.

(Borítókép: Jelenet a kolozsvári színház Hamletjéből. Fotó: Biró István)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér