Mit jelképezhet az orosz tankokra festett rejtélyes Z betű?

Katonai szakértőknek és elemzőknek először az orosz-ukrán határon gyülekező orosz tankokon és egyéb katonai járműveken tűnt fel a kézzel festett Z alakú szimbólum, amelynek jelentéséről jelenleg is zajlanak a találgatások.

Az ukrajnai invázió elindítását követően egyre több harckocsira pingálták rá a Z-betűt. Ugyanakkor egyes járműveken a négyzetekbe vagy háromszögekbe foglalt O, X, A és V betűk is megjelentek, írta a The Guardian. A Z betűnek nincs megfelelője a cirill ábécében; a Z hangot a 3-as számra emlékeztető betűvel írják le.

A betűk, főleg a Z-jel magyarázatára többféle elméletet megfogalmaztak, de még senki nem tudott kielégítő magyarázatot adni. Katonai szakértők körében a legnépszerűbb az az elképzelés, miszerint a betűk azokat a területeket jelzik, ahol az orosz csapatok általában állomásoznak. A Z a Zapad (azaz a Nyugat) kezdőbetűje, írta még a The Guardian. (Zapad 2021 néven tavaly szeptember 10-15. között Oroszország és Fehéroroszország közös hadműveletet tartott a lengyel határ közelében, amelyben a NATO-erőkkel való összecsapást szimuláltak – szerk. megj.)

 

Mások szerint a betűket abból a megfontolásból festették a páncélozott járművekre, hogy megkülönböztessék őket az egyébként nagyon hasonló ukrán harckocsiktól, s elkerüljék a „baráti tűz” kockázatát.  A The Sun brit bulvárlapnak adott interjúban egy katonai forrás kifejtette: létfontosságú, hogy minden támadó erőt meg lehessen különböztetni, különösen a légtérből, amelyet az orosz erők teljes ellenőrzés alatt tartanak.

A hirado.hu szerint az ukrán hadsereg vezérkara Twitter-fiókján március 2-án közzétett egy dokumentumot, amely felsorolja az orosz hadsereg által a járművei azonosítására használt különböző betűket. Így a Z betűvel a keleti erőket, a négyzetben lévő Z-vel a krími erőket, az O-val a fehéroroszországi erőket jelölnék.

Michael Clarke, a RUSI, egy védelmi kérdésekre szakosodott brit agytröszt korábbi igazgatója a Sky News brit médiának azt nyilatkozta: „Ezek a szimbólumok gyakran helyhez kötöttek, és az egyes egységek földrajzi célját jelzik. Ha csak az orosz és nem orosz járművek megkülönböztetésére használnák, elegendő lenne egyetlen szimbólum használata.” Hozzátette: „Ez a fajta szimbólum gyakori a hadviselésben, volt erre példa a második világháborúban is.”

Az elmúlt két hétben a katonai jelzés szimbólummá vált: az ukrajnai orosz inváziót támogatók által felvállalt jelképpé, emelte ki a The Guardian.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az elméleteket, de a tárca Instagram oldalán közzétették, hogy a Z a Za pobedu (A győzelemért) kifejezésre utal, számolt be a brit hírportál.

Három nappal az orosz invázió elindítását követően az RT orosz állami televíziós csatorna valamennyi közösségi oldalán tudatta: a Z-jellel ellátott portékákat (többek között pólókat, felsőket) bocsátanak áruba, hogy az emberek kifejezhessék az orosz csapatok iránti támogatásukat.

Az elmúlt napokban számos orosz régióban – köztük az ország európai részétől távoliakban is – megszaporodtak a flashmobok és egyéb támogató megmozdulások „Nem hagyjuk cserben népünket!” jelszóval. A Z-jelet több, a szovjet-korszakban épült nagy lakóház külső falára is ráfestették Oroszországban. Elterjedt a moszkvai utcákon közlekedő autókon, a járókelők ruházatán és számos orosz profiljain a közösségi hálózatokon.

A Sky News portál szerint a hétfői hírekben két kiemelt példa volt a szimbólum használatára: az oroszországi Kazany városában gyógyíthatatlan beteg gyermekeket arra biztattak, hogy vonuljanak a kórház elé anyjukkal, formázzanak Z-alakzatot, jelezve: támogatják az inváziót. A hospice-t üzemeltető rákellenes jótékonysági szervezet elnöke elmondta, hogy drónnal készítette a fényképet, mielőtt feltette a hospice szervezet weboldalára.

Másfajta "sportszerűség" - Kuljak mellett a dobogón egy ukrán versenyző állt

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) hétfőn kiadott sajtóközleményében „sokkoló megnyilvánulásnak” és provokációnak minősíthető, hogy Ivan Kuljak orosz tornász a Z jelet viselve állt fel a dobogóra, miután a hétvégi katari versenyen bronzérmes lett. Az orosz sportoló mellett az aranyérmes ukrán Illja Kovtun állt, írta a FIG. A szövetség ezért felkérte etikai alapítványát, hogy indítson fegyelmi vizsgálatot a fiatal orosz sportoló ellen.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei