Miron Cozma szerint nem volt bányászjárás

Megjelent hétfő reggel a legfőbb ügyészségen Miron Cozma. A Zsil-völgyi bányászok egykori szakszervezeti vezetőjét az 1990-es bányászjárások ügyében hallgatják ki, amelyben emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

Miron Cozma az ügyészség előtt várakozó újságíróknak kijelentette, hogy bányászjárás nem is volt, és ő maga nem tartózkodott Bukarestben 1990. június 13-án. 

„Milyen bányászjárás? Mindannyian Iliescut támogatjátok. Nem volt bányászjárás. Ti öltétek meg ezeket Bukarestben. Ti és Iliescu. Én nem is voltam Bukarestben június 13-án” - mondta Cozma, amikor a sajtó képviselői arról kérdezték, mi volt a szerepe a bukaresti tüntetés elfojtásában. 

A legfőbb ügyészség április 26-án jelentette be, hogy az 1990-es bányászjárás ügyében büntetőeljárást indított Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu-Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Miron Cozma egykori bányászvezér, Adrian Sârbu volt miniszterelnöki tanácsadó, illetve Vasile Dobrinoiu és Peter Petre tartalékos tábornokok ellen.

A volt államfő ellen már 2017-ben vádat emeltek az ügyészek emberiesség elleni bűncselekmények miatt. 2020 decemberében azonban a legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a katonai ügyészséghez és elrendelte a nyomozás újrakezdését. A bírák akkor az ügyészek által korábban összegyűjtött összes bizonyítékot semmisnek nyilvánítottak, és megállapították, hogy törvénytelen volt a vádirat, amelynek alapján Iliescu mellett Petre Romant, Gelu Voican Voiculescut, Virgil Măgureanut, Mugurel Cristian Florescut, Emil "Cico" Dumitrescut (aki időközben meghalt), Cazimir Ionescut, Adrian Sârbut és Miron Cozmát bíróság elé állították. 

A legfőbb ügyészség újrakezdte a nyomozást, és április végén csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy megindította a büntetőeljárást az említettek ellen. 

A korábbi vádirat szerint 1990. június 11-12-én az állami hatóságok úgy döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem téren tüntetők ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának tiszteletben tartását követelték, és békésen fejezték ki elégedetlenségüket az akkori politikai hatalommal szemben.

A tüntetések elfojtásában törvénysértő módon részt vettek a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a SRI erői, valamint több mint tízezer bányász és más munkás az ország több pontjáról.

Az 1990. június 13-án reggel elindított megtorló akciók során négy személyt halálos lövés ért, két személyt megerőszakoltak, 1315 személy fizikai vagy lelki sérülést szenvedett, 1214 embert pedig politikai okokból jogtalanul megfosztottak a szabadságától.

Ion Iliescut akkor azzal vádolták a katonai ügyészek, hogy ő adta ki a parancsot az Egyetem tér erőszakos kiürítésére, többek között a bukaresti nagyvállalatok dolgozóinak bevonásával.