Mifiz: háromszáz diák érkezett a népszerű csapatversenyre

mifiz verseny
A verseny célja a csapatmunka gyakorlása és a fizika népszerűsítése
A Mifiz – Mindennapok fizikája – csapatversenyt 21. alkalommal szervezte meg az Empirix Egyesület és a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum a hétvégén, április 19–20 között.

A verseny célja a csapatmunka gyakorlása és a fizika népszerűsítése – és ennek a célnak a szervezők minden bizonnyal sikeresen megfeleltek, hiszen idén a rendezvény már a huszonegyedik kiadásához érkezett, az előző évekhez hasonlóan nagyszámú résztvevővel: Erdély hét megyéjéből – Brassó, Hargita, Kovászna, Maros, Máramaros, Kolozs és Szatmár – 300 diák érkezett, 19 tanintézményből. 

Csapatversenyről lévén szó, egy-egy csapatot négy diák alkot, ugyanabból az évfolyamból: összesen 90 csapat jelentkezett be a versenyen való részvételre, ebből végül 75 csapat jött el Kolozsvárra – tájékoztatott Káptalan Erna fizikatanár, a verseny egyik szervezője. A szervezésben részt vevő tanárok igyekeznek a versenyfeladatokat érdekesen összeállítani, és lényeges, hogy gyakorlati munkát is tartalmazzon, így a diákok méréseket végeznek, kísérleteznek, grafikonokat rajzolnak, számolnak, következtetéseket fogalmaznak meg, és kérdésekre is válaszolnak. Szintén a verseny része a kisfilmek elkészítése, amit 77 csapat küldött el. A megmérettetés, a kisfilm kísérletek bemutatása a Báthory-líceumban zajlott, majd a rendezvény másnapján a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tartották a kísérletszombatot és a díjkiosztást. 

Az eredményeket illetően a 6. osztályosok közül első helyezett lett a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líeum (MI)FIZikások csapata; második a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum 6Ások csapata; harmadik pedig a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium (JZSUK)  két csapata azonos pontszámmal, a Fik és a Lufik; dicséretesek a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola Electrica Legacy csapata és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum Jósikás tudósok csapata. A 7. osztályosok közül első díjat kapott a marosvásárhelyi Bolyai-líceum, Elektrotojások csapata; második helyezett lett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Négy nyüton csapata; dicséretben részesült a Marosvásárhelyi Bolyai-líceum ZSÚL csapata. A 8. osztályosok közül első díjat érdemelt a marosvásárhelyi Bolyai-líceum The four musketeers csapata; második díjat kapott a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola, μ-ing csapata; harmadik díjat kapott a kolozsvári JZSUK OHMYGOD csapata; dicséretes a JZSUK Pi-törpék csapata. A 9. Osztályosok közül első díjat kapott a marosvásárhelyi Bolyai-líceum FizikÁszok csapata; második díjban részesült a tordai Jósika-líceum Cuncimókusok csapata; dicséretes a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Súlyemelők csapata. A 10. osztályosok közül első díjat érdemelt a Kolozsvári Református Kollégium Fizikusssok csapata; második díjat kapott a JZSUK Rövidzárlat csapata; harmadik díjban részesület a kolozsvári Báthory-líceum Apofámleszakad csapata; dicséretesek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium FizikÁszok és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium MATUKA csapata.