Megugrották a kilencedik akadályt is

Megugrották a kilencedik akadályt is
A kolozsvári Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportpark adott otthont az immár kilencedik alkalommal megrendezett Killyéni Péter Emléknapnak, amelynek keretében a pénteken délelőtt hagyományos módon atlétikai emlékversenyt rendeztek a magyar középiskolásoknak. A versenyszámok ezúttal is a távolugrás és súlylökés (fiúknak és lányoknak külön-külön), sprintszámok (80 m-es síkfutás lányoknak, 100 m-es síkfutás fiúknak), továbbá a lányok 800 m-es, valamint a fiúk 1000 m-es síkfutása és az utóbbi időben rendezett 400 m-es vegyesváltó verseny. A szervezőknek külön izgalmat jelentett, hogy az időjárás megkímélje a vetélkedőt, de váratlan gond is adódott: a Babeş-parkban másfél hónappal korábban leadott és elfogadott hivatalos kérés ellenére az emlékversenyre rászerveztek egy másodosztályú rögbimérkőzést is. Szerencsére ez csak egy versenyszámnak „kavart be”.

A szörnyű hír, hogy a Monostor SK–Bârlad rögbimeccset is pénteken délelőtt rendezik a sportparkban már csütörtök estétől foglalkoztatta a szervezőket, szerencsére a két sporttevékenység megfért egymással, leszámítva a távolugrást (a homoktér túl közel esett volna a pálya széléhez, s veszélyeztették volna egymás testi épségét). Így utóbbi versenyszámot a sportteremben bonyolították le. Viszont a kilenc esztendő során nem először fordul elő ilyen technikai malőr, s egyik esetben sem az emlékverseny szervezői mondhatók hibásnak.

A többi vetélkedőt viszont ideális körülmények között sikerült lebonyolítani. Ezúttal hét tanintézmény képviseltette magát (Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Báthory István Elméleti Líceum, Brassai Sámuel Elméleti Líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Onisifor Ghibu Elméleti Líceum, Református Kollégium és abszolút újdonságként a szamosújvári magyar tannyelvű iskola) – ezért részvételi oklevelet is kaptak.

Az iskolák közötti összetett versenyt a Báthoy-líceum nyerte az Apáczai-líceum és az Unitárius Kollégium előtt, a díjat Boros Miklós újságíró adta át. A lányoknál 1. Báthory, 2. Apáczai, 3. Unit. Kollégium volt a rangsor (díjátadó Dobay Éva), míg a fiúknál az Apáczai végzett az élen, megelőzve a holtversenyes Brassait és Báthoryt, valamint a Ghibut – a díjat Killyéni András nyújtotta át.

A versenyszámok győztesei:

80 m-es női síkfutás (díjátadó: Kanizsai Magdolna): 1. Halmágyi Evelin (Apáczai-líceum), 2. Willing Boglárka (Báthory-líceum), 3. Lixandru Antónia (Református Kollégium). 100 m-es férfi síkfutás (Szekernyés Péter): 1. Molnár László (Apáczai-líceum), 2. Barazsuly Márk (Brassai-líceum), 3. Székely Zsolt (Báthory-líceum).Női távolugrás (Szarukán László): 1. Gozner Ingrid (Báthory-líceum), 2. Halmágyi Evelin (Apáczai-líceum), 3. Willing Boglárka (Báthory-líceum). Férfi távolugrás (Theil János): 1. Istenes Loránd (Báthory-líceum), 2. Molnár László (Apáczai-líceum), 3. Barazsuly Márk (Brassai-líceum).

Női súlylökés (Ráduly-Zörgő Károly, a rendezvény versenyigazgatója): 1. Dósa Kinga (Báthory-líceum), 2. Ábrahám Anita (Apáczai-líceum), 3. Budai Tímea (Báthory-líceum). Férfi súlylökés (Ráduly-Zörgő Éva): 1. Maneasz Roland (Apáczai-líceum), 2. Péntek Hunor (Ghibu-líceum), 3. Nagy Botond (Ref. Koll.).

800 m-es női síkfutás (Tőkés-Szondi Edit, Ana Ile): 1. Bartha Dorottya (Báthory-líceum), 2. Néda Ágnes (Báthory-líceum), 3. Demény Blanka (JZSUK). 1000 m-es férfi síkfutás (Wanek Judit): 1. Bisze Márk (Báthory-líceum), 2. Rogoz Erik (Ghibu-líceum), 3. Vígh Loránd (Apáczai-líceum).

4 x 100 m-es vegyesváltó (Szabó Péter): 1. Báthory-líceum, 2. Apáczai-líceum, 3. JZSUK.

A díjkiosztás után az emlékverseny szellemi atyja, Killyéni András sporttörténész, a neves edző fia boldogan nyilatkozott. „Nehéz lebonyolítani és értékelni a kilencedik emlékversenyt, hiszen az ember a jubileumira, a tizedikre gondol közben. Amikor megszületett az ötlet, nem is gondoltuk, hogy ilyen sikeres lesz a sorozat, újabb vetélkedőt az akadályok ellenére sikeresen teljesítettük. Az atlétika nyelvén mondhatni megugrottuk a kilencedik gátat is, és erre édesapám is igen büszke lenne, hiszen ő nagyon szigorú volt az atlétikaversenyek szervezése terén. Köszönöm mindenkinek a segítségét, barátaimnak, akik már megannyi esztendeje a kivitelezés biztosítékai, az egyetemista és diák önkénteseknek, s természetesen a támogatóknak is. A 10. emlékverseny helyszínén még gondolkodunk, felvetődött a Kolozsvár Aréna is – ez még sokkal szigorúbb szervezést feltételez, s elképzelhető, hogy le kellene mondanunk egy olyan hagyományos versenyszámról, mint a súlylökés – ezért még nem vagyunk biztosak abban, hogy jövőre helyszínváltás lesz.”

 

(Fedőkép: A sportterembe „száműzött” távolugrás vetélkedőjét Killyéni András és Ráduly-Zörgő Károly, a rendezvény sportigazgatója is figyeli – Rohonyi D. Iván felvétele)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Pénteken a tizenegy éve elhunyt közkedvelt kolozsvári edzőre és testnevelőtanárra, Killyéni Péterre emlékeztek volt kollégái, tanítványai, barátai, ismerősei.
Sport