Mégsem szervezik meg idén a népszámlálást

Mégsem szervezik meg idén a népszámlálást
A világjárvány miatt mégsem szervezik meg a népszámlálást Romániában az idén. A hatóságok döntése szerint jobb, ha idén nem tartják meg az összeírást, mivel nagyon sokan házi vagy intézményes karanténban vannak, a népszámláló biztosok pedig könnyen megfertőződhetnek a vírussal. Idén csupán a mezőgazdasági területeket mérik fel májustól kezdődően két hónapon át.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke, Andrei Tudorel kifejtette: a járványhelyzet körülményei közepette nem ajánlatos, hogy a számláló biztosok egymás után több lakásba bekopogtassanak, és adatot gyűjtsenek. A népszámlálást jövő év júniusában fogják megszervezni, és először nyílik majd lehetőség az adatok online begyűjtésére.

A tervek szerint a jövő évi népszámlálást három szakaszban végzik. Az első szakaszban „különböző forrásokból” gyűjtik be a lakosságtól az adatokat. A második szakaszban a lakosok egy online platformra feltöltik a személyes adataikat, vidéken pedig a polgármesteri hivatalok segítenek az adatszolgáltatásban. Az utolsó szakaszban pedig azon lakosokat, akik nem szolgáltattak adatokat az internet segítségével, otthonukban keresik fel.

Az INS szóvivője, Vladimir Alexandrescu elmondta: eddig az információkat papír alapú
dokumentumokon rögzítették, a második szakaszban pedig átírták azokat az adatbázisba. Ez
alkalommal viszont a népszámláló biztos egy táblagép segítségével vezeti majd be az adatokat.

A projekt elfogadása előtt több elemezést végeztek, hogy az emberek mennyire kedvelik az online népszámlálást. Főleg a fiatalok fogalmaztak meg kedvező véleményt az internetes összeírásról, de egyes lakosok nem értenek egyet az új módszerrel.