Megoldást talált a kolozsvári önkormányzat a bölcsődék helyzetére

Megoldást talált a kolozsvári önkormányzat a bölcsődék helyzetére
Egy májusi tanügyminisztériumi rendelet szerint az eddig önkormányzati hatáskörbe tartozó bölcsődék és alkalmazottaik átkerülnének a szaktárca fennhatósága alá. A módszertan létszám- és fizetéscsökkentést vetített előre, legalábbis a dadák, a konyhai és az egészségügyi alkalmazottak esetében, ami hatalmas felháborodást okozott a szülők és az alkalmazottak körében egyaránt.

Kolozsvárnak fontosak a bölcsődéi. Mi építettük őket, a kolozsvári családoknak terveztük ezeket, szerves részét képezik a fiatal felnőtt családok életének. A rendelet megjelenésekor sem értettünk egyet az intézkedésekkel” – fogalmazott a helyzet kapcsán Oláh Emese alpolgármester. Hozzátette: a bölcsődéket egyszerűen nem lehet az óvodai minta alapján átalakítani, hiszen a kisgyerekek és csecsemők felügyelete sokkal komplexebb, sokkal több figyelemre és segítségre van szükségük. „Úgy döntöttünk, hogy Kolozsvár önkormányzata kipótolja a rendelet alapján kieső bérköltségeket, így nem lesz létszám- és bércsökkentés sem”– nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere a helyzet rendezését célzó tanácsi határozat elfogadását követően.

Az RMDSZ Kolozsváron több mint egy évtizede következetesen dolgozik azon, hogy folyamatosan bővüljön a bölcsődei helyek száma, ezzel együtt a magyar csoportok száma is. Azóta a szövetség kormányra lépését követően országos bölcsődeépítési programot indított el, annak érdekében, hogy ösztönözzék a fiatal családok gyerekvállalását.

Borítókép: creseclujnapoca.ro