Megjött az autópálya-építők munkakedve

Megjött az autópálya-építők munkakedve
Végre jó hírek érkeztek a csigalassúsággal készülő hazai autópálya-hálózat Kolozs megyei és ahhoz közeli építőtelepeiről: több helyen is látványosan, jó ütemben haladnak a munkálatok.

Borítókép: A márciusban kezdődött munka jól halad Magyarnádas és Magyarzsombor között (fotó: facebook.com/proinfrastructura)

Az A10-es jelzésű, Szászsebes és Torda közötti sztráda esetében – ennek teljes szakaszán már több éve kellene közlekednünk, de a négyből eleinte csak kettőt nyitottak meg a forgalomnak, majd tavaly decemberben a harmadikat is, bár a munkálatok ott sincsenek még teljesen befejezve – a főkivitelező görög vállalat, az Aktor új igazgatója kijelentette: ősszel már használható lesz a teljes útszakasz. Christos Panagiotopulos szerint a cég saját zsebből finanszírozza a munkálatokat, csakhogy be lehessen fejezni már idén – idézte az igazgatót a Sibiu100 portál. A Gyulafehérvár és Nagyenyed közötti szakasz kapcsán egyébként Cătălin Drulă szállításügyi miniszter is optimistán nyilatkozott, augusztust jelölte meg, mint az átvétel várható időpontját.

Ezen, a Nagyenyed és a Gyulafehérvár közötti 24 km-es szakasz építése még 2014-ben kezdődött, de többek között anyagi nehézségek is hátráltatták az előmenetelt, ugyanis a korábbi kormány késve számolta el a költségeket. Az új kormány viszont rendezte az anyagiakat, így ismét jó ütemben zajlik a munka.

Dolgoznak jelenleg az autópálya Szászsebes–Gyulafehérvár közötti 17 km-es szakaszán is; ezt a részt tavaly decemberben ugyan átadta a gépkocsiforgalomnak a kivitelező olasz Impresa Pizzarotti, de egyes csomópontok nem voltak teljesen készen, például az A1-es autópályával is ideiglenes kijáraton teremtették meg a kapcsolatot. A munkálatok ez esetben is idén nyáron befejeződnek.

A hazai infrastrukturális beruházásokat monitorizáló Pro Infrastructura Egyesület eközben a Kolozs és Szilágy megyék határán lévő, nemrég megnyílt építőtelepről tett fel biztató képeket közösségi oldalára. Az A3-as, azaz észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közötti szakasza egyre jobban körvonalazódik, a kivitelező UMB pedig egyre több munkaerőt von be – még pénteken este is folyt a munka. Jelenleg a struktúrák alapjainak készítik elő a helyet mélyfúrásokkal, valamint a nyomvonalon dolgoznak kotrógépekkel.

Üröm az örömben, hogy a 31 kilométeres szakasznak egyelőre csak a Kolozs megyében lévő mintegy 18 kilométeres részére van építkezési engedély, így csak ezen lehet dolgozni – Szilágy megyében később kezdődtek a kisajátítások a nyomvonalon, így ott még folyamatban van az engedélyeztetés. Ez érvényes a további Szilágy megyei szakaszokra is – az illetékes hatóságok a napokban tartottak tanácskozást a felmerült problémák kapcsán, miután több falu határában is tiltakoztak a gazdák: mint elmondták, őket nem értesítették eddig arról, hogy a kisajátítás megtörtént, a sztráda nyomvonalán lévő szántóföldjeiket így beültették, a jelek szerint viszont a kivitelezők megkaphatták a jóváhagyást a munkálatok megkezdésére, mert behajtottak a munkagépekkel a földekre és mindent tönkretettek. Közben az is kiderült, hogy az illető földek után már támogatást sem fognak kapni – jobban jártak azok, akiknek erdőjük volt a nyomvonalon, mert ők legalább megkapják a fák kivágásából származó faanyagot.