Meghosszabbították Miron Zownir kiállítását a Bánffy-palotában

Meghosszabbították Miron Zownir kiállítását a Bánffy-palotában
A kimagasló érdeklődés miatt két héttel meghosszabbították Miron Zownir fotográfus Flashback. Return to Cluj című kiállításának időtartamát, így az érdeklődők december 13-ig tekinthetik meg a kolozsvári Bánffy-palotában (Művészeti Múzeum). A november 5-én megnyitott tárlat eredetileg november 29-ig tartott volna nyitva.

Miron Zownir 1953-ban született Karlsruhe városában, jelenleg Berlinben él. Fotográfiai tevékenységének központi témája a marginalizált közösségek életének drasztikus, olykor már provokatív jellegű bemutatása.

A német-ukrán fényképész két projektjének látszólag véletlenszerű találkozása jött létre a kolozsvári kiállításon, hiszen a 21. század Romániája találkozik 1995 Moszkvájával. A Romania Raw elnevezésű projekt fotói annak az időszaknak az élményeit mutatják be, amikor Miron Zownir az országban tartózkodott a Visual Kontakt és a kolozsvári Német Kulturális Központ vendégművészeként 2018-ban. Ez idő alatt lehetősége nyílt megörökíteni a Pataréten és egyéb gettókban élő roma közösségek érintetlen, bensőséges pillanatait. A tárlaton a romániai projekt kiegészül Zownir Down and Out in Moscow című sorozatával, amely Borisz Jelcin Oroszországának rendkívül feszült időszakát, az 1995-ös moszkvai valóságot mutatja be.

A két projekt fontos ponton kapcsolódik egymáshoz: Miron Zownir fényképészként különféle szituációk részesévé és szélsőséges helyzetek szemtanújává válik, a pillanatok megörökítésével pedig lehetővé teszi a nézők számára a visszavonhatatlan valósághoz való hozzáférést.

A kiállítás virtuális kiterjesztéseként a Művészeti Múzeum Facebook-oldalán – www.facebook.com/MACluj – folyamatosan tesznek közzé fényképeket a fotográfus Corona Berlin című sorozatából, amely a járvány okozta lezárások és korlátozások hangulatát mutatja be.

(Borítóképen a Romania Raw sorozat egyik fotója)