Megérkeztek Romániába is az első koronavírus elleni oltások - Arafat: Történelmi pillanat (FRISSÍTVE)

Megérkeztek Romániába is az első koronavírus elleni oltások - Arafat: Történelmi pillanat (FRISSÍTVE)
Szombat reggel a bukaresti Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe érkezett az első 10.000 adag COVID-19 elleni vakcina. A helyszínen Florin Cîţu miniszterelnök kijelentette: az oltás megjelenése és gyors szétosztása a világjárvány mielőbbi megállítását segíti elő. Hozzátette: Romániába hetente körülbelül 140.000 adag vakcina fog érkezni. Az oltási kampány az EU országaihoz hasonlóan Romániában is vasárnap, december 27-én veszi kezdetét. A miniszterelnök nyomatékosította, hogy az oltás Romániában ingyenes és nem kötelező.

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, a COVID-19 elleni oltási kampány országos bizottságának vezetője úgy nyilatkozott szombaton, hogy jelen pillanatban az oltásnak nagyon kevés ellenjavallata van.

"Minden tétovázás, minden kérdés, minden vonakodás abszolút jogos, a lényeg az, hogy képesek legyünk mindenkinek megadni a szükséges válaszokat. Bíznunk kell az egészségügyi személyzetben, beszélnünk kell a családorvosokkal, beszélnünk kell azokkal az orvosokkal, akik ismerik a kórtörténetünket, hogy az oltási javaslat a leghelyesebb döntés alapján szülessen meg" - mondta Gheorghiţă a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetnél.

Hozzátette: az oltásnak jelenleg nagyon kevés ellenjavallata van. A beoltás előtt megvizsgálják az illető kórtörténetét, ebben a háziorvosok működnek közre. Külön kivizsgálásra nincs szükség a vakcina beadása előtt, az oltási központnál ugyanis helyben szűrik ki azokat, akiknek lázuk van, vagy pillanatnyi egészségügyi állapotuk miatt az oltás ellenjavallt.

A vakcina mellékhatásairól az orvos úgy nyilatkozott: azok az eddigi tapasztalatok alapján enyhék vagy közepes erősségűek. A leggyakrabban a szúrás helyén érzett kellemetlenség, fájdalom, duzzadás, egyes esetekben bőrpír léphet fel. Jelentkezhetnek általános mellékhatások is, mint például láz, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom. Néhány esetben súlyos mellékhatás fordult elő olyan embereknél, akiknek kórtörténetében valamilyen súlyos allergia, anafilaxiás sokk szerepel. 

A biztonsági intézkedések betartás továbbra is kötelező 

Történelmi pillanatnak nevezte Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője az első 10.000 dózis koronavírus elleni vakcina megérkezését Romániába.

"Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amely azt bizonyítja, hogy a világ megoldást talált, és elkezdjük azt gyakorlatba ültetni. Láthatjuk, hogy az Európai Unióban nem csalatkoznak állampolgárai. Amint most Romániába is megérkezett ez a tehergépkocsi az első dózis oltásokkal, úgy érkezik meg az Unió minden egyes államába ez az első szállítmány. Óriási erőfeszítésbe került, amelyben minden tagállam - beleértve Romámniát is - részt vett" - jelentette ki pénteken Arafat.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy a probléma nincs megoldva, a COVID elleni egészségügyi óvintézkedések betartása továbbra is kötelező.

'"z csak a kezdet, és el kell telnie bizonyos időnek, hogy a hatása érezhető legyen" - hangsúlyozta az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Mostantól kezdve két fronton zajlik a SARS-CoV-2 elleni küzdelem: a járvány terjedését megakadályozni hivatott egészségügyi intézkedések és a megelőzés frontján, tette hozzá Arafat.