Még nem buszozhatunk ingyen péntekenként Kolozsváron

Emil Boc: tárgyalásokat folytatunk a CTP illetékeseivel

Még nem buszozhatunk ingyen péntekenként Kolozsváron
A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium által március közepén indított Zöld péntek program széles körű népszerűsítése, valamint Kolozsvár elöljárójának ehhez kapcsolódó nyilatkozata miatt Kolozsvár lakosságának egy része úgy gondolta, az önkormányzat áprilistól már bevezette az Emil Boc által megígért ingyenes pénteki tömegközlekedést. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyik Donát negyedi buszjáraton tegnap több utas is ezzel indokolta a jegyvásárlás elmulasztását a jegyellenőröknek. Ugyancsak tegnap Emil Boc egyik kolozsvári hírportálnak kifejtette: jelenleg a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) illetékeseivel tárgyalnak a lehetséges megoldásokról, de végleges döntés még nem született ez ügyben. Erdély fővárosának polgármestere valószínűsítette, hogy még ebben a hónapban dűlőre jutnak, ugyanis jelenleg nem gátolja áthidalhatatlan törvényes akadály az intézkedés bevezetését.

Összezavarta és elbizonytalanította a lakosság egy részét Emil Boc kolozsvári polgármester azon korábbi kijelentése, miszerint az önkormányzat fontolóra veszi az ingyenes tömegközlekedés biztosítását péntekenként a március közepén beindított Zöld péntek program apropóján, amely a környezettudatosabb közlekedést szorgalmazta. 

„A Zöld péntek a környezetvédelmi minisztérium olyan kezdeményezése, amellyel mindenkit arra ösztönzünk, hogy pénteken alternatív közlekedési eszközöket válasszon. Mondjon nemet saját autójára, és válasszon olyan közlekedési eszközöket, amelyekkel egyáltalán nem vagy kevésbé szennyezi a környezetet. Ezek közé tartozik a tömegközlekedés, a bicikli, a gyaloglás, a roller vagy akár az elektromos autó. Ezekkel a kezdeményezésekkel az a célunk, hogy tisztább legyen a levegő a nagyvárosainkban, és azok az elmarasztalások, amelyek az Európai Uniótól érkeznek, elmaradjanak, s ne érje ilyen kritika a közeljövőben Romániát. A mentalitást is szeretnénk megváltoztatni, picit le kell mondanunk a kényelemről, tovább tarthat az út a munkahelyre, de ezzel elérhetjük azt, hogy a környezetünk, a levegőnk tisztább legyen” – emelte ki a kampány kezdetekor Tánczos Barna miniszter.

Készpénznek vették Boc tervét

A programot továbbgondolta Emil Boc kolozsvári polgármester, aki bejelentette: tárgyalást folytat a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalattal (CTP), hogy heti egy nap, pontosabban pénteken ingyenes legyen a tömegközlekedési járművek használata. Tudatta azt is, hogy a projektet leghamarabb áprilisban léptetik életbe. Igen ám, de ezt már akkor sokan kész tényként kezelték, és tegnap például többen vonaljegy vagy elektromos bérlet nélkül szálltak fel a buszra a Donát negyedben. – Dehogy adom oda a személyazonossági igazolványomat! Mégis, mit képzel? Ma péntek van, és Boc polgármester azt mondta, ingyen lehet utazni a közszállítási járműveken – mondták többen a jegyellenőröknek. Végül beadták a derekukat, felmutatták a kért okmányt, a tömegközlekedési vállalat képviselői pedig megbüntették őket.
 
Liviu Neag: zöld kártyát bocsátunk ki

Az ügy tisztázása érdekében megkerestük Liviu Neagot, a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) vezérigazgatóját, aki a Szabadságnak elmondta: jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Kolozsvári Polgármesteri Hivatallal az ingyenes pénteki tömegközlekedés biztosítása érdekében. – Sajnálom az esetet, de munkatársaink csak a munkájukat végezték jegyellenőrzéskor. Részünkről rendben van a díjmentes pénteki közszállítás biztosítása, a kérdést mi műszaki, a városháza pedig jogi és költségvetési szempontból elemzi – mondta Liviu Neag.

A vezérigazgató nyomatékosította: annak érdekében, hogy a tervet megvalósíthassák, a kolozsvári városi tanácsnak határozatot kell elfogadnia. – Ezt követően mi úgynevezett zöld kártyát bocsátunk ki azoknak, akik erre igényt tartanak. Az érdekeltek számának függvényében pedig a városháza átutalja a vállalatnak a megfelelő összegeket – jegyezte meg Neag.

Guggolásért buszjegy

Tavaly szeptemberben hasonló típusú, az egészséges életmódot népszerűsítő kezdeményezést léptettek életbe a Sports Festival szervezői: az Unió utcai automata húsz guggolás ellenében egy utazásra érvényes vonaljegyet bocsátott ki, amelyet a városi tömegközlekedési eszközökön lehetett felhasználni. A szeptember végén felavatott „okos jegyautomatát” az utasok naponta 5 és 23 óra között vehették igénybe. Az elhelyezett készülék előtt két percen belül kellett elvégezni helyesen húsz guggolást ahhoz, hogy az érdekeltek ingyenjegyhez juthassanak. A jegyértékesítő szoftver videókamera segítségével azonosította a személy térdét, és számolta az elvégzett gyakorlatokat. Miután szeptembertől decemberig több mint 55 ezer buszjegyet bocsátottak ki így, azaz az utca déli oldalán levő okos sportbuszmegállóban mintegy 1900 órányi sportolás zajlott, a sikeren felbuzdulva az ötletgazdák – a sportot a mindennapok részéve tenni kívánó, egyszerre szórakoztató, oktató és versenyjellegű, többnapos kolozsvári Sportfesztivál csapata – a kezdeményezést bevásárlóközpontokra, rendezvényekre és turisztikai övezetekre is kiterjesztenék.

A kezdetben bevásárlóközpontokra adaptált automatáknál többféle kedvezmény nyerhető az egészséges életmódot támogató üzletek kínálatára vonatkozóan, amely kedvezményekhez szintén néhány percnyi mozgással juthatunk hozzá. Az automata képes lesz a guggoláson kívül más gyakorlatok felismerésére is. Hasonló automatákat terveznek elhelyezni turisztikai övezetekben, ott majd kedvezményes belépőkhöz lehetne jutni különféle múzeumokba, történelmi vagy kulturális látványosságokhoz. A Sportfesztivál távlati tervei között szerepel a jeles rendezvényszervező márkákkal való együttműködés, az automatát úgy alakítanák át, hogy például rangos hazai zene- vagy filmfesztiválokra kínálhasson kedvezményes belépőváltási lehetőséget.