Máris bezárt a lapidárium

Máris bezárt a lapidárium
Alig egy nappal az újranyitás után – az eseményen maga Raluca Turcan kulturális miniszter is jelen volt -, bezárt az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum középkori és kora újkori lapidáriuma.

Köztük látható egy Báthory Kristóf és egy II. Rákoczi György idejében készült építési tábla is, amelyek Kolozsvár középkori várfalain voltak elhelyezve. A múzeum vezetősége szerint „technikai okok” állnak a lezárás mögött, a berendezések meghibásodása veszélyezteti a műemléktárgyak biztonságát - olvasható a sajtóközleményében, amelyben nem pontosítják, hogy mikorra várható a hiba elhárítása.

Az intézmény vezetőségének közléséből kiderül az is: „új, váratlan lehetőségek merültek fel a kiállítás kiterjesztésére, a tárlat a római lapidárium gyűjteményével válik hamarosan teljessé”. Ezek szerint, ha a technikai baki el is hárul, a bővítési munkálatok miatt a középkori lapidárium átmenetileg továbbra is zárva marad meg nem határozott ideig – mindaddig, amíg a római és a középkori, illetve kora újkori kőanyagot nem tudják együttesen bemutatni.  A véletlen és hirtelen egybeesés találgatásokra ad okot: vajon kinek szúrta a szemét a kincses Kolozsvárt idéző kőanyag bemutatása? 

Borítókép: a Báthory-címert ábrázoló építési táblaRohonyi D. Iván felvétele