Málta is elutasította Pál herceg kiadatását

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter közölte, hogy a máltai igazságszolgáltatás megtagadta Pál herceg kiadatását Romániának.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a döntés megfellebbezhető, és a brassói ítélőtábla hivatalosan fel fogja kérni a máltai ügyészséget, hogy időben - a következő három napon belül - tegye meg ezt a lépést. 

„A román állam minden jogi eszközt felhasznál arra, hogy az összes szökevényt az országba hozza” - idézte Gorghiut a közlemény.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a brassói ítélőtábla előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bíróságánál (EUB). Annak megállapítására kérte fel az uniós testületet, hogy Pál herceg kiadatásának ügyében tiszteletben tartják-e az európai elfogatóparancsra vonatkozó uniós jogot. Bukarest álláspontja szerint ugyanis az elfogatóparancsot kibocsátó tagállamoknak joguk van közvetlenül részt venni egy másik tagállam belföldi eljárásában.

„Röviden: ha egy romániai szökevényt X államban elfognak, és elbírálják a kiadatását, a román államnak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy egy képviselője az eljárás során közvetlenül kéréseket fogalmazhasson meg, bizonyítékokat mutasson fel és fellebbezhessen. Vagyis kifejezhesse a román állam álláspontját. Ismertethesse a külföldi állam bíróságával a romániai eljárás részleteit vagy a szóban forgó szökevényt érintő részleteket” - magyarázta a miniszter.

Gorghiu emlékeztetett arra, hogy az EUB ítélkezési gyakorlata szerint a bíróságok csak kivételes körülmények között tagadhatják meg az európai elfogatóparancs végrehajtását. 'Véleményünk szerint az európai elfogatóparancsra vonatkozó uniós jogszabályokat nem megfelelően alkalmazzák, és ezt a véleményünket minden lehetséges érvvel alá fogjuk támasztani az EUB bírái előtt' - szögezte le a tárcavezető.

A román királyi család hivatalosan el nem ismert tagját 2020. decemberében a legfelsőbb bíróság befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt 3 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélte a băneasai királyi farm illegális visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben, de a herceg az ítélet kihirdetése után elmenekült az országból.

(Fotó forrása: Facebook)