Elutasította Málta Pál herceg kiadatását

Pál Fülöp herceg
Másodfokon elutasította a máltai bíróság Pál Fülöp herceg kiadatását Romániának – tájékoztatott hétfőn az igazságügyi miniszter. Alina Gorghiu „felháborítónak” és „elfogadhatatlannak” nevezte a döntést.

A román királyi család hivatalosan el nem ismert tagját 2020 decemberében ítélte három év és négy hónap szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt a băneasai királyi farm illegális visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben. Pál Fülöp herceg az ítélet kihirdetése után elmenekült az országból. 2022 júniusában elfogták Párizsban, az ottani ítélőtábla azonban megtagadta a kiadatását. Idén áprilisban őrizetbe vették Máltán, azóta zajlik a kiadatási pere.

Az igazságügyminiszter hétfői közleményében emlékeztet: korábban az alapfokon eljáró máltai bíróság elrendelte Pál Fülöp herceg kiadatását. Ezt a döntést a vádlott megóvta, és másodfokon a bíróság megtagadta az elfogatóparancs végrehajtását, azaz, nem adja ki Pál Fülöpöt. Az indoklásban a romániai börtönkörülményekre hivatkoznak – jelentette ki Gorghiu.

A tárcavezető hangsúlyozta, az Európai Unió Bírósága (EUB) nemrég egyértelműen megállapította, hogy a francia igazságszolgáltatás helytelenül járt el a Pál Fülöp herceg elleni európai elfogatóparancs ügyében. Az EUB döntése szerint, ha egy tagállam megtagadja egy elfogatóparancs végrehajtását, az nem vonja maga után a parancsnak egy másik tagállam általi megtagadását. Az EUB megállapította azt is, hogy az adott tagállam nem tagadhatja meg a vádlott kiadatását a börtönkörülményekre hivatkozva az elfogatóparancsot kibocsátó tagállam konzultálása nélkül. Gorghiu rámutatott, a román állam az Országos Börtönigazgatóság közvetítésével ebben az ügyben is, és csak az elmúlt évben több mint 850 más ügyben is garanciákat adott arra vonatkozóan, hogy a romániai börtönkörülmények megfelelnek az uniós jog által előírtaknak.

„Javasolni fogom a miniszterelnöknek, hogy a kormány diplomáciai szinten reagáljon az EUB határozatának megsértésére” – fogalmazott Gorghiu, hozzátéve, hogy a máltai alkotmánybíróságon is megtámadják a döntést.