Májusban ünnepli születésnapját a Hagyományok Háza főigazgatója

Májusban ünnepli születésnapját a Hagyományok Háza főigazgatója
Kelemen László Lajtha László- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, népzenész, az erdélyi és a magyarországi táncházmozgalom kiemelkedő alakja hatvanéves. Két évtizede a Kárpát-medence népi kultúrájának megőrzésére és továbbadására létrehozott intézmény, a Hagyományok Háza főigazgatója. Megbízatásának utolsó éveit tölti, mellette az erdélyi Hagyományok Háza megalapításán dolgozik.

CSERMÁK ZOLTÁN

Kelemen László 1960. május 1-jén született az erdélyi Gyergyóditróban. 1979-ben érettségizett Marosvásárhelyen, majd a kolozsvári „G. Dima” Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait zeneszerzés szakon. A komponálás mellett erdélyi vokális és hangszeres népzenét gyűjtött és játszott, tagja volt az erdélyi táncházmozgalom egyik legendás zenekarának, a Bodzafának. 1986-ban a Ceaușescu-rezsim idején Magyarországra telepedett. 1986 és 1992 között zenei szerkesztőként dolgozott a Budapesti Zeneműkiadónál, majd Ökrös Csabával, Molnár Miklóssal, Kozma Gyulával és Berecz Andrással megalapították az Ökrös zenekart. A formációval Európában, Japánban és az Egyesült Államokban több turnésorozaton is részt vettek, a zenekarral együtt megkapta a Magyar Művészetért-díjat és a Népművészet Ifjú Mestere címet is.

Kodály-ösztöndíjasként komolyzenei kompozícióit a Fiatal Zeneszerzők Csoportja koncertjein mutatták be, hegedű-szólószonátáját Perényi Eszterrel vette fel a Hungaroton.Kelemen László kezdeményezésére és vezetésével aFonó Budai Zeneházban„Utolsó Óra”címmel a hangszeres népzene Kárpát-medencét átfogó gyűjtése indult el, amelynek keretében 1997 és 2001 között több mint 1200 óra felvételt készítettek és archiváltak a legkorszerűbb digitális eszközökkel. A program a XX. század legnagyobb Kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtésévé vált. Atöbbek közt Pávai Istvánnal, Agócs Gergellyel, Árendás Péterrel közösen szerkesztett,68 darabból állóÚj Pátria CD-sorozat átfogó képet nyújt a Kárpát-medencei hangszeres népzenei örökségről.

Sebő Ferenccel együtt dolgozták ki a Hagyományok Háza szakmai koncepcióját. Az Intézmény alapításakor miniszteri biztos,majd közel húsz éve a Kárpát-medence népi kultúrájának megőrzésére és továbbadására alapított szervezet főigazgatója. Igazgatása alatt a Hagyományok Háza kiemelt nemzeti intézménnyé vált, 2014-ben Príma-díjat kapott. Szervezőként, közreműködőként részt vett a Kárpát-medence hagyományait bemutató nagyobb eseményeken, így 2001-ben a Millenáris „Álmok Álmodói” című kiállítás kísérő rendezvényein, több alkalommal a Sziget fesztivál folklór-eseményein, a Müpaés a Zeneakadémia koncerttermeiben is állított színpadra egyedi nagykoncerteket.

Kísérőzenéket szerkesztett és szerzetttöbbek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Budapest Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és a Maros Művészegyüttes előadásaihoz, nevéhez kötődik a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató főcímdala, közel húsz népzenei lemezen működött közre zenei szerkesztőként, népzenészként.

Munkája elismeréséül 2008-ban Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2014-ben szülőfaluja, Gyergyóditró díszpolgárává választották, 2017-ben megkapta a Budapestért díjat.

Borítókép: Kelemen László (Gajó Dorottya fotója)