A magyar operában vendégszerepel a szlovákiai Ifjú Szívek Táncszínház

Martin György utolsó szavai
A darab egyedi témájához Hégli Dusán kísérleti, dokumentarista megközelítést választott FOTÓ: KARMEN BARTALSKÁ
A magyar operában vendégszerepel a szlovákiai Ifjú Szívek Táncszínház Martin György utolsó szavai című előadásával március 26-án, kedden este 7 órakor.

„Mágikus térben elevenedik meg egy tudományág születése. A tudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé tette, hogy a városi beat zenén felnőtt, trapéz farmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. (...) Martin György kutatásai és megállapításai nélkül lehetetlen lenne értelmezni mi is az, amit ma néptáncnak hívunk” – vallja Hégli Dusán, az előadás rendezője.

A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház már a kétezres években is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait kereste (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Az együttes munkáiban kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként bemutatva. Nemzetközileg sikeres előadásaikban (Hontalanítás, Finetuning, Barbaro) is tetten érhető Hégli Dusan alkotói elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, amelynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet. A kolozsvári előadás a második abban az előadás-sorozatban, amely március 17-én Budapesten, a Művészetek Palotájában kezdődött, majd Pozsonyban és Brüsszelben folytatódik.