Magyar filmkritikusok: a Hat hét a legjobb film, Román Katalin a legjobb főszereplő

Magyar filmkritikusok: a Hat hét a legjobb film, Román Katalin a legjobb főszereplő
Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje kapta a fődíjat, a filmkritikusok B. Nagy László-díját a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és tévékritikus szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztályának pénteki díjátadóján, ahol sok évtizedes kimagasló művészi munkásságáért életműdíjjal tüntették ki Grunwalsky Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőt, operatőrt, forgatókönyvírót.

(Borítókép: Román Katalin a Hat hét Zsófijaként Fotó: Hat hét/Facebook)

A legjobb rendezés díját Csuja László és Nemes Anna kapta a Szelíd című filmért, míg a legjobb animációs filmnek járó díjat Turai Balázs Amok című alkotása érdemelte ki – közölte a MÚOSZ.

Szelestey Bianka Pragma című alkotása a legjobb kisjátékfilm díját kapta, 2022 legjobb dokumentumfilmje Ugrin Julianna és Vízkelety Márton Döntés című alkotása lett. A legjobb forgatókönyv díját Lányi Zsófia érdemelte ki Veszélyes lehet a fagyi című filmjéért.

A legjobb első film díját Csoma Sándor Magasságok és mélységek, valamint Bernáth Szilárd Larry című filmje kapta. Operatőri díjban részesült Tóth Levente a Magasságok és mélységek című film fényképezéséért.

A legjobb vágás díját Lemhényi Rékának ítélték oda a Mindörökké című filmért. a legjobb férfi főszereplő díját Vilmányi Benett kapta a Larry című filmben nyújtott játékáért, a legjobb női főszereplő díját pedig Román Katalin a Hat hét című filmben nyújtott alakításáért. Román Katalinnak ez az első filmszerepe, kevés színpadi tapasztalattal rendelkezett. A Hat hétben a gyermeke örökbeadásának dilemmájával küszködő tinédzser Zsófit alakítja, a szerep kedvéért meg kellett tanulnia pingpongozni és „szülni”. Zsófi szerepéért tavaly ősszel az isztambuli Boszporusz Filmfesztivál erős mezőnyében szintén a legjobb színésznő lett.

A legjobb női epizódalakítás díjával Szandtner Annát ismerték el a Larry című filmben nyújtott alakításáért, de ugyancsak a Larryben nyújtott játékáért kapta Onofer László a legjobb férfi epizódalakítás díját.

Különdíjban Pálfi György Mindörökké című filmjét részesítették a filmkritikusok. A legjobb kísérleti film díját Igor és Ivan Buharov kapták a Melegvizek országa című alkotásért.

Az Eurora Kulturális Alapítvány által tavaly létrehozott Árvai Jolán-díjat első alkalommal Muhi András Balázs Béla-díjas magyar filmproducer, filmrendező kapta.