Magyar és román filmesek a Berlinale Tehetségek programban

Magyar és román filmesek a Berlinale Tehetségek programban
Magyarországi és romániai fiatal filmesek is bekerültek a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Talents (Berlinale Tehetségek) nevű programjába. A február 17–22. között zajló filmes seregszemle során szervezett programon 81 ország 250 fiatal tehetsége, 128 nő és 122 férfi vesz részt.

Két magyarországi filmes, Csémy Balázs színész, aki játszott Mészáros Márta Aurora Borealis: Északi fény című rendezésében és Puskás Lilla filmkritikus, újságíró került be a programba, míg román részről Alina Grigore színész és rendező, aki Adrian Sitaru Ilegitim című produkciójában tűnt fel, Ioan Antoci forgatókönyvíró, rendező és Flavia Dima filmkritikus, újságíró látogat Berlinbe, hogy részt vegyen a programon.

A hatnapos rendezvény során a fiatal alkotóknak lehetőségük lesz arra, hogy kapcsolatokat építsenek egymással, a közönséggel és szakemberekkel, hogy kritikusan tekintsenek saját művészetükre, illetve, hogy fejleszszék filmes projektjeiket.

A tehetségprogramba olyan fiatal alkotókat válogatnak be, akik karrierje 5-10 éve indult be, rendelkeznek filmes tapasztalattal és jártak már fesztiválokon.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér