Alina Grigore elsőfilmes rendező nyerte a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Alina Grigore elsőfilmes rendező nyerte a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját
Alina Grigore nyerte az idei San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a fiatal, elsőfilmes román rendezőnő szombaton vehette át a legjobb filmnek járó Arany Kagyló díjat. A fesztivál történetében első alkalommal díjaznak román produkciót ezzel az elismeréssel.

A szeptember 25-én zárult „A” kategóriás filmfesztivál főbb díjait női alkotók nyerték, derül ki az AFP hírügynökség beszámolójából.

„Egyáltalán nem számítottam a díjra”, nyilatkozta Alina Grigore, a 36 éves rendező-színész a Crai nou című filmjéért érdemelte ki a zsűri elismerését. Az alkotó a díj átvételekor megköszönte „minden nőnek és férfinak, akik lehetővé tették, hogy a film üzenete ilyen messzire eljusson”. A Crai nou című film egy vidéki fiatal lány utazásáról szól, aki a családra jellemző erőszakos, férfias közegből próbál menekülni.

Idén összesen 17 film került a versenyprogramba, a fesztivál honlapja szerint harmadik éve nyer el Arany Kagyló díjat debütfilm: 2019-ben Paxton Winters (Amerikai Egyesült Államok) Pacified című filmje kapta a fődíjat, 2020-ban Dea Kulumbegashvili grúz rendezőnő Dasatskisi (Kezdet) című alkotása vittel a pálmát, Dea Kulumbegashvili egyébként a zsűri elnökeként tért vissza San Sebastiánba.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Kagyló díjat idén dán rendezőnő, Tea Lindeburg nyerte, As in Heaven című filmjével, amely három nő – egy 14 éves lány és annak nagynénje valamint nagymamája – szemszögén keresztül mutatja be Dánia 19. századi világát.  

A film főszereplőjét, Flora Ofelia Hofmann Lindahl-t szintén díjazták, aki a legjobb alakításért járó Ezüst Kagyló díjat megosztva kapta a The Eyes of Tammy Faye című amerikai filmben főszerepet játszó Jessica Chastain-nel.

A zsűri különdíját Lucile Hadzihalilovic boszniai származású francia rendezőnőnek ítélték oda Earwig című harmadik filmjéért, akinek második, Evolution című alkotását szintén a zsűri különdíjával jutalmazták 2015-ben.

Claire Mathon lett a legjobb operatőr (Undercover, rendező: Thierry de Peretti), a zsűri döntése szerint pedig Terence Daviest a legjobb forgatókényvért díjazták (Benediction).

A szeptember 17-25. között megszervezett fesztiválon összesen 170 filmet vetítettek, a díjátadó gála után pedig Daniel Monzon Las leyes de la frontera (Határtörvények) című legutóbbi filmjével zárult a spanyolországi filmes seregszemle. 

(Borítókép: Alina Grigore rendező és Gabi Suciu producer a legjobb filmnek járó Arany Kagylóval. Fotó: SSIFF)

 

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér