Magyar és román film a Pekingi Filmfesztiválon

Magyar és román film a Pekingi Filmfesztiválon
Vasárnap kezdődött és április 23-ig tart a 7. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 16 nap alatt ötszáz filmet tűznek műsorra mintegy 30 filmszínházban. A fesztiválon bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét, míg Paul Negoescu A két sorsjegy című alkotása a filmes seregszemleTiantan-díjáért száll versenybe.

A kétszeres cannes-i Arany Pálma-díjas dán filmrendező, Bille August által vezetett nemzetközi zsűri dönt majd az idei Tiantan-díjakról, a karjait az Ég Templomának (Tiantan) körvonala felé nyújtó nőt ábrázoló aranyszobrokról. A versenyprogramban 15 alkotás szerepel, Paul Negoescu filmje európai, iráni, japán és kanadai filmekkel együtt versenyez. Bille August mellett a zsűri további tagjai: Radu Jude román filmrendező, Jean Reno francia színész, Rob Minkoff, amerikai filmrendező, Mabel Cheung hong kongi rendező, Jiang Wenli kínai színésznő és Paolo del Brocco olasz producer.

A filmfesztiválon retrospektív válogatásban David Lynch filmes életművét is műsorra tűzik. Lynch filmjei közül számos olyan alkotást vetítenek, amelyeket korábban nem láthatott a közönség a kínai mozikban. A mustrán egyébként a dán Bille August, továbbá Michelangelo Antonioni olasz filmrendező és Sylvia Chang színész-rendező munkáiból is látható majd retrospektív válogatás.

A rendezvényen levetítik az idei Berlinale Arany Medve-díjas filmjét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását, és a rendezői Ezüst Medve-díjas The Other Side of Hope című Aki Kaurismaki-filmet is. 

 

(Borítókép: Bille August, a nemzetközi zsűri elnöke)