Magas kompetenciájú besorolás a járványkórháznak

Magas kompetenciájú besorolás a járványkórháznak
Magas kompetemciájú kórházminősítést kapott az országos egészségügyi minőségellenőrzési hatóságtól a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó kolozsvári járványkórház. A tanúsítvány szerint az egészségügyi intézmény által biztosított szolgáltatások megfelelnek a kórházi ellátást, vagy különböző kivizsgálásokat igénylő betegek szükségleteinek.

Az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a járványkórház a II. kategóriás szakkórház, azaz komplex egészségügyi szolgáltatásokat biztosító intézet minősítést kapta meg. A most megszerzett minőségi tanúsítványt azoknak a kórházaknak ítélik oda, akik megfelelő körülményeket biztosítanak a megyei – és környékbeli megyékben élő – lakosság betegellátására, a szükséges felszerelés és humán erőforrás, ennek eredményeképpen pedig az összetettebb szolgáltatások biztosítása révén.    

Az országos felmérési szempontok alapján elvégzett értékelés szerint a kolozsvári járványkórház 92 százalékos eredményt ért el, ez is bizonyítéka a magas színvonalú orvosi ellátásnak. – Az intézményakkreditáció megszerzése nagy öröm számunkra, mert ismét megerősít abban, hogy megfelelő ellátásban részesítjük a betegeket. Természetesen hatékony csapatmunka eredménye a besorolás megszerzése, de a Kolozs Megyei Tanács finanszírozta korszerű felszerelésvásárlás is hozzájárult az akkreditációhoz – fogalmazott Alint Tişe megyei tanácselnök. 

A járványkórház akkreditációja rendkívül munkaigényes, valamennyi szerkezeti egységet, kórházban működő részleget és szolgáltatásait értékelő felmérés eredménye. A minőségi tanúsítvány érvényessége öt év, eközben a hatóság folyamatosan támogatja az egészségügyi intézményt az orvosi ellátás optimizálásában, a személyzettel pedig együttműködik a folyamatos felügyelet érdekében.  

Az intézményakkreditáció megerősíti, hogy az adott egészségügyi intézmény állománya rendelkezik-e a betegellátáshoz szükséges erőforrásokkal és szakmai ismeretekkel. A minősítés szükséges azon állami és magán intézmények esetében, amellyel szerződéses viszonyt szeretnének ápolni az egészségbiztosítási pénztárakkal.