Csúcstechnológia és sürgősségi osztály a járványkórházban

berendezés
Beszereztek még a vizsgálatok szempontjából rendkívül fontos biológiai mintaválogató robotot is
Tizenkét millió euró értékű beruházást valósított meg az elmúlt nyolc évben a Kolozs Megyei Tanács a járványkórház betegellátása minőségének és infrastruktúrájának javítása céljából. Ugyanakkor a mai tanácsülésen további kétmillió lejt hagytak jóvá az ügyeleti osztály sürgősségi osztállyá való átalakítása érdekében.

Az RMDSZ célja az uniós befektetések révén a legjobb egészségügyi szolgáltatások biztosítása a Kolozs megyei lakosok számára, valamint olyan sürgősségi ellátás kiépítése, ahol a modern a betegfelvétel, az aneszteziológiai és a radiodiagnosztikai osztály jól működő egységet alkot. Azzal, hogy a szakemberek és a diagnosztikai berendezések egy helyen lesznek, kiküszöböljük az akut esetek átszállítása során elpazarolt időt, így átfogóbb és biztonságosabb ellátást tudnak nyújtani” – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A járványkórház betegeinek biztonságát növeli az az uniós beruházás, amely a gépi lélegeztető-, szűrő- és légkezelő rendszer kiépítésére irányult. Ezek összértéke áfával együtt 16 millió lej. A járványkórház az első olyan egészségügyi intézmény az országban, ahol minden kórterem szellőztető rendszerrel rendelkezik, a szalonokban óránként hatszor, az intenzív terápiás részlegen pedig óránként tizenkétszer keringtetik a levegőt. A legtöbb egészségügyi intézményben a szellőztető rendszer csak a műtőben vagy az az intenzív terápiás osztályokon működik.

A nozokomiális fertőzések kockázatának csökkentésére a kórház uniós forrásokból harminckét berendezést vásárol, azaz a mikrobiológiai minták feldolgozására szolgáló automata platformot, a tömegspektrométeren alapuló automata mikroorganizmus-azonosító rendszert, tíz légtisztító és fertőtlenítő rendszert, tíz darab száraz gőzt használó tisztítóberendezést és tíz darab, ágyneműgyűjtéshez és –elosztáshoz használatos csörlővel ellátott berendezést. 

A megyei tanács újabb uniós projektet nyújtott be az egészségügyi intézmény energiahatékonyságának növelése céljából, amelynek értéke 37 millió lej, és amely a 2021-2027-es északnyugati regionális program részeként nyerhet finanszírozást.

Ugyanakkor a baktérium-, vírus-, parazita- és gombás fertőzések diagnosztizálására szakosodott laboratórium a legfejlettebb, nagyteljesítményű berendezésekkel rendelkezik, amelyek révén a legkorszerűbb vizsgálatokat teszik lehetővé. Ez azon kevés laboratóriumok egyike az országban, amely  korszerű készülékeinek tudhatóan a szakemberek kevesebb mint 24 óra alatt képesek azonosítani a baktériumot, miközben ez a folyamat 48 órát vesz igénybe. Beszereztek még a vizsgálatok szempontjából rendkívül fontos biológiai mintaválogató robotot is, így kb. ezer mintát tudnak feldolgozni naponta.

A gyógyszertárat, a vizsgálati laboratóriumot, a járóbeteg-rendelőt korszerűsítették, valamint terhes nők megfigyelésére szolgáló tereket alakítottak ki, és a lifteket is kicserélték. Természetesen mindehhez olyan korszerű berendezések is társulnak, mint a komputertomográf (CT), a legkorszerűbb ultrahangvizsgálatot végző gépek, röntgengépek, mikroszkópok stb.