Magabiztosság felsőfokon

Magabiztosság felsőfokon
Amalia Erdős orgonaművész lépett fel a KlausenMusik nyári hangversenysorozat keretében július 25-én, hétfő este a Szent Mihály-templomban. Már az első műben feltűnt az előadó hihetetlen magabiztossága és nyugalma.

Amalia Erdős jelenlegi sikere nem előzmény nélküli: több mint egy évtizedes előadói tapasztalat, sikeres koncertek állnak mögötte. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia orgona, csembaló és kamarazene oktatója, ugyanakkor aktív koncertező művész is: az elmúlt években többször fellépett egyéni szólóesteken Kolozsváron (és gondolom nem csak itt), vagy a Fonte di Gioia kamaraegyüttes tagjaként, amelynek alapítója is. A hétfői koncert műsorfüzetéből tudtam meg: szinte tíz év telt el, mióta 2013-ban bemutatták első orgonaszóló-CD-jét.

Hétfői koncertjén barokk szerzők – N. Bruhns, G. Boehm, J. Pieterszoon Sweelinck, J. S. Bach – művei szerepeltek. Egy tapasztalt előadónak nem okozhatott semmilyen gondot a barokk zeneművek előadása. Amit kiemelnék: a hangszertechnikai kiválóság, magabiztosság, nyugalom. Nem ismerem személyesen az előadót, nem tudom, hogy a mindennapokban mennyire kiegyensúlyozott, nyugodt személyiség, ám játékában nyoma sem volt az izgalomnak, kapkodásnak.

Felmerült bennem a kérdés: vajon hány tanítványa jött el a hétfői koncertre? És akik eljöttek, milyen tapasztalatokkal távoztak? Nagyon remélem, hogy eljöttek, hiszen abból is lehet tanulni, amikor a mentor koncertjét meghallgatják. Tanulni lehet a megfelelő repertoár kiválasztását, azt a higgadt, ám tartásos attitűdöt, aminek köszönhetően leküzdhető az egyébként természetes és szokásos izgatottság, és úgy sikerül tolmácsolni a zenét a közönségnek, hogy az elégedetten távozzon.