Ma kezdődik a 27. Reál- és Humántudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia

Markó Bálint, Szőke Balázs és László Petra a sajtótájékoztatón
„A ETDK igazi transzilvanikumnak számít, hiszen diákkezdeményezésként indult és diákrendezvényként létezik mind a mai napig. Az egyetlen olyan tudományos rendezvény, ami ebben a formában működik. Nagyon fontosnak találjuk, hogy a diákok nem csupán felismerik a tudomány jelentőségét, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a tudományművelésre, ezt az idei kiemelt érdeklődés, a jelentkezők nagyon nagy száma is szépen mutatja” – mondta Markó Bálint, a BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettes az ETDK keddi sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt László Petra, a KMDSZ elnöke és Szőke Balázs a konferencia főszervezője, valamint a KMDSZ tanügyekért és tudományszervezésért felelős vezetőtanács tagja is.

Elhangzott: a 27. ETDK-ra jóval nagyobb volt az érdeklődés, mint ez elmúlt években bármikor, ötvennél is több dolgozatot nyújtottak be tavalyhoz képest, a 258 pályamunkát elbíráló zsűri létszáma meghaladja a százat.  A hétvégén a résztvevők 32 szekcióban mutatják be dolgozataikat. 

„Idén kiemelt figyelmet fordítottunk a tudományszervezésre, így a tavaly először debütáló KMDSZ Tudományos Mozgalom műhelyfoglalkozás-sorozat keretében 15 előadást szerveztünk, amelyen közel száz diák vett részt. Az előadások végig követték egy kutatás elkészítésének különböző lépéseit az ötletgyűjtéstől a bemutatásig, mindez nagy szerepet játszott abban, hogy idén ekkora érdeklődés övezte a konferenciát” – mondta László Petra.

Az ETDK nyitógáláján Miklósi Ádám etológus tart előadást Kutyák és robotok egy etológus szemével címen. A szakember az ember-kutya kapcsolat alapkutatásainak elemzését, és a szociális robotok fejlesztése közötti kapcsolatot vizsgálja. 

A nyitógálára a BBTE Aula Magna termében kerül sor szerdán 18 órakor, a zárógálára pedig szombaton, május 18-án 14 órakor az Auditorium Maximum termében. Fellép Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista Radnóti: rekvizitumok régi verseimből című előadásukkal, amellyel a költő emléke előtt tisztelegnek halálának 80. évfordulóján. A gálákra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.