Teológia a tudományért és a társadalomért

Teológia a tudományért és a társadalomért
Első alkalommal szervezett konferenciát Teológia a tudományért és a társadalomért címmel a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara csütörtökön. Ez alkalommal születésnapján köszöntötték Visky Sándor Béla egyetemi professzort is.

– Hagyományt kívánunk teremteni ezzel a konferenciával, amely meg szeretné mutatni a teológia helyét a társadalomban. Amikor 440 évvel ezelőtt Kolozsváron egyetemet alapított Báthory, nem volt kérdés, hogy a teológiának mennyire van jogosultsága az egyetemen. Talán százötven éve sem, amikor Kolozsváron megalakult a magyar tudományegyetem – vélekedett Lukács Olga, a kar dékánja, majd a 440 és a 150 éves ünnepi évforduló mellett egy harmadikra is emlékezett. A kar egyik oktatója, Visky Sándor Béla tavaly töltötte be a hatvanadik életévét, amit eddig nem tudtak kellőképpen megünnepelni.

– Visky Sándor Béla életműve nyereség a magyar nyelvű teológia és a XXI. századi reformátusok számára is. A lélek többlete teszi nyereséggé mindannyiunk számára ezt az életművet – méltatta az ünnepeltet Nagy Alpár egyetemi adjunktus.

Miután megköszönte a méltatást, Visky Sándor Béla egyetemi oktató hozzátette: nem az a kérdés, hogy mekkorák vagyunk, hanem az, hogy milyen a lelkünk. Szerinte az erdélyi református akadémiai közösséget oly módon kell építeni, hogy képesek legyünk tekintetünket másokra emelni.

Püsök Sarolta egyetemi docens arra figyelmeztette a hallgatóságot: örülhetünk annak, hogy mára az országhatárok áthidalhatóak, és ezekben a kedves momentumokban a külföldről érkezett egyetemi oktatókkal lehetnek együtt, és megvalósíthatják a mennyei harmóniát.

A beszédek után rövid zenei műsort hallhattunk Vajas Gréta, Suhárt Evelin és Bölöni Anna zeneművészet szakos hallgatóktól.

Az egynapos konferencia négy előadástömbből állt, amelynek során debreceni, sárospataki, révkomáromi, budapesti, nagykőrösi teológiai egyetemek előadói tartottak előadást. Kolozsvárt a Babes-Bolyai Tudományegyetem mellett a Protestáns Teológiai Intézet képviselte.

Borítókép: Berekméri Gabriella, reformatus.ro