M. Kovács Lenke: a színpadi siker olyan, mint a szerelem

Életútinterjú készült a magyar opera szubrettjéről

M. Kovács Lenke: a színpadi siker olyan, mint a szerelem
Telt ház fogadta a magyar opera emeleti előcsarnokában a május 23-i, vasárnapi könyvbemutató résztvevőit: M. Kovács Lenke művésznőt, Kulcsár Gabriella zenei szakírót, az Emlékcseppek. Életútinterjú M. Kovács Lenkével című kötet szerzőjét, Demény Péter írót, a Prospero-sorozat szerkesztőjét, valamint Szép Gyula operaigazgatót. Az eseményre a maszkviselés és a fizikai távolságtartás szabályait betartva került sor. A jó hangulatú könyvbemutatót kiváló színvonalú előadás követte, amelyen a társulat jelenlegi tagjai mellett M. Kovács Lenke is fellépett. Majd azon a színpadon, amely oly sokat jelentett számára, az ünnepelt átvehette Szép Gyula igazgatótól az örökös tagságról szóló oklevelet is.

– Nagy boldogság, hogy szemtől szembe lehetünk, olyan érzés ez, mint amikor  mindent elölről kezdhetünk. Újabb állomásra érkeztünk, amely során a zenés színház művészei életpályáját megörökítjük, és átmentjük az utókor számára – mondta köszöntőjében Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, majd átadta a szót Demény Péternek, a könyv szerkesztőjének, akit – az igazgató szavai szerint – „rég beoltottak az opera és az operett szeretetével”.

– Felnézek azokra, akik szerepelnek. Itt töltöttem a gyermekkorom jó részét. Emlékcseppek nekem is jutottak abból, ami elénk tárul ebben a könyvben –hangsúlyozta Demény Péter.

Meglepetésként érte Demény Péter felkérése, hogy ilyen jellegű könyvet írjon, hosszú hónapokon keresztül  gondolkodott rajta – árulta el a könyv szerzője, Kulcsár Gabriella zenei szakíró. – Aztán kedvet kaptam az írásra, és a karantén ideje alatt volt mivel elfoglaljam magam. Két-három hónapon át személyesen találkoztam Lenkével: jókat nevettünk, azonos hullámhosszon voltunk. Később telefonon tartottuk a kapcsolatot – részletezte a szerző, hozzáfűzve: nehéz feladatnak tartotta az írást, mert át kell gondolni az elhangzottakat, és úgy vetni papírra, hogy az olvasók is éppúgy „nevessenek és sírjanak”, akárcsak ők a beszélgetések alatt.

Kulcsár Gabriella: Lenkével jókat nevettünk, azonos hullámhosszon voltunk

– Már a művésznővel való első találkozáskor volt egy elképzelésem a könyv felosztásáról. Az operetthez hasonlóan ennek is van egy nyitánya, három felvonása és két intermezzója. Lenke rengeteg kedves emléket osztott meg magáról, kezdve a diákkori évektől a színpadi élet öröméig és nehézségéig – jegyezte meg Kulcsár Gabriella.

M. Kovács Lenke

– A színpadi siker olyan, mint a szerelem, de az oda vezető út nehézkes, göröngyös. A siker megerősíti a művészt, ugyanakkor  estéről estére nő a felelősségérzet. Szép, sikeres pályám volt, csodálatos közönséggel és telt házas előadásokkal. Sajnálom azokat a fiatalokat, akik ezt az érzést nem tudják megélni. Hihetetlennek tűnt, amikor Kulcsár Gabriella elmondta, hogy életrajzi könyvet szeretne írni rólam. Aztán beindultak a barátság generátorai, és elkezdődött a munka Gabival – mondta látható megilletődöttséggel M. Kovács Lenke szubrett, aki azt sem hallgatta el, hogy az operaházban eltöltött első évek nehézségein hite és az önbizalmát erősítő férj segítette át.

(Borítókép: A könyvbemutató résztvevői, balról jobbra - Szép Gyula, Kulcsár Gabriella, M. Kovács Lenke és Demény Péter. Fotók: Rohonyi D. Iván)