Létrehozzák a Kolozsvári Személyiségek Múzeumát

Emil Boc polgármester aláírta az építkezési engedélyt

A kolozsvári városvezető aláírta az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által finanszírozott Kolozsvári Személyiségek Múzeumának megvalósítására vonatkozó építkezési engedélyt. Raluca Turcan művelődési miniszter már tavaly októberi kolozsvári látogatása alkalmából elmondta: a múzeumban több mint 400 helyi személyiséghez – írókhoz, történészekhez, művészekhez, tudósokhoz, kutatókhoz és feltalálókhoz – kapcsolódó nyomtatott, multimédiás és digitális QR-kódos tartalmak, és személyes tárgyak lesznek elérhetők. Emil Boc kijelentette: a kulturális intézményben helyet kap Dumitru Fărcaş tárogatója, Bartolomeu Anania egykori metropolita vallási dokumentuma és Lucian Blaga egyik könyve. Bár nem világos, milyen kritériumok alapján válogatják ki a személyiségeket, az érintett kolozsvári magyar civil szervezetek illetékeseitől azt kérdeztük: milyen helyi magyar személyiségek relikviáinak a kiállítását javasolják majd.

Kolozsvár elöljárója bejelentette: a városháza szakemberei által összeállított dokumentáció alapján ellátta kézjegyével a Kolozsvári Személyiségek Múzeumának megvalósítására vonatkozó építkezési engedélyt. A Deák Ferenc/Eroilor utca 17. szám alatt székelő kulturális intézmény az országos helyreállítási terv (PNRR) által biztosított pénzből jön létre – tudatta.

Boc arról számolt be, hogy az ingatlan teljes körű rehabilitációjára és átalakítására van szükség ahhoz, hogy a múzeum fogadni tudja a látogatókat. Közölte, hogy a múzeumban több mint 400 helyi személyiséghez – írókhoz, történészekhez, művészekhez, tudósokhoz, kutatókhoz, sportolókhoz, vallási személyiségekhez, építészekhez, orvosokhoz, festőkhöz, szobrászokhoz és feltalálókhoz – kapcsolódó nyomtatott, multimédiás és digitális QR-kódos tartalmak, és személyes tárgyak lesznek elérhetők.

Arról is beszámolt, hogy a látogatók a telepített terminálok VR-szemüvegei, fejhallgatói használatával férhetnek majd hozzá a személyiségekről, a helyi történelemről stb. szóló információkhoz román, angol, francia, magyar és német nyelven.

Oláh Emese: széleskörű konzultációra van szükség

Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterétől azt kérdeztük, mi az álláspontja a polgármester kezdeményezésével kapcsolatban, illetve azt, hogy szerinte milyen kolozsvári magyar személyiségek relikviái kerülnek majd a múzeumba.  

– Ebben a kérdésben Emil Boc nem egyeztetett a városi tanácsban reprezentált RMDSZ-frakcióval. Természetesen saját javaslataink is lesznek, ám ezt széleskörű konzultáció előzi majd meg – közölte lapunkkal a tisztségviselő.

EMKE: saját házunk tájáról javasolunk

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) részéről Széman Péter László elnök a Szabadságnak elmondta: a civil szervezet „saját háza tájáról” tesz javaslatot. 

– Első körben Sándor József volt EMKE-elnökre, közíróra, politikusra, Kőváry Lászlóra, az EMKE alapító tagjára, történészre, a volt Sétatér igazgatójára, az első szakszerű kolozsvári népszámlálás szervezőjére, a Kőváry-telep alapítójára, Kötő József volt EMKE-elnökre, színháztörténészre, politikusra, közíróra, Szabédi László költőre, műfordítóra, egyetemi oktatóra, és Györkös Mányi Albert festőművészre gondoltunk – közölte lapunkkal az EMKE elnöke.

EME: hajlandók vagyunk közreműködni

Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy ezidáig intézményüket ezzel kapcsolatban nem keresték fel. 

– Természetesen nyitottak vagyunk a közreműködésre, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a magyar tudományos élet meghatározó egyéniségeit, tevékenységeit minél szélesebb körben megismertethessük. Amennyiben a tervezett Kolozsvári Személyiségek Múzeuma létrehozásában való közreműködésre felkérést kapunk, a javaslatokat is megtesszük – szögezte le a Szabadságnak Bitay Enikő.

Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke elmondta, hogy az általa vezetett intézmény pillanatnyilag nem tudna a kolozsvári magyar személyiség életéhez vagy munkásságához kapcsolódó tárgyi emléket a múzeum rendelkezésére bocsátani, ám igény esetén erre sor kerülhet.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)