Lejár a föld-visszaigénylési kérelmek perlési lehetősége

Lejár a föld-visszaigénylési kérelmek perlési lehetősége
A kommunizmus idején jogtalanul kisajátított ingatlanok illetve földterületek (természetben vagy kártérítés formájában történő) visszaszolgáltatási folyamatának lezárását szabályozza a 2013. évi 165. számú törvény.

Ez a jogszabály a 11. szakaszban előírja: a helyi és megyei földosztó bizottságoknak kötelességük megoldani az összes visszaigénylési kérelmet, valamint elvégezni a birtokba helyezést és kiadni a birtokleveleket, 2016. január 1-ig. Amennyiben az említett időpontig nem teljesítik ezt a kötelezettséget, tehát nem történik meg a visszaszolgáltatás, a jogosult személy 30 napon belül panasszal fordulhat ahhoz a bírósághoz, amelynek körzetében a visszaigényelt ingatlan – földterület - található.

Ebben az ügyben időközben több alkalommal történt határidő meghosszabbítás, aminek következtében a jogosult tulajdonosok még perelhették a visszaszolgáltatást végre nem hajtó földosztó bizottságokat. Bányai József ügyvéd azonban most arra hívta fel a figyelmet, hogy számításai szerint – tekintettel a több alkalommal és különböző jogszabályok révén módosított időpontokra – április 27-én, tehát csütörtökön lejár a meg nem oldott föld-visszaigénylési kérelmek perlési lehetősége.

Az érintettek még annyit tehetnek, hogy végleg „ki ne fussanak” a határidőből, hogy akár faxon, vagy postai úton továbbítják az illetékes bíróságnak panaszukat a földosztó bizottság ellen, amely azóta sem teljesítette törvényes kötelezettségét a visszaigényelt földterületek visszaszolgáltatására.