BBTE: 29 ezernél több hely az alap- és mesterképzésen

Jövő tanévtől számíthatunk a kettős képzés bevezetésére

BBTE: 29 ezernél több hely az alap- és mesterképzésen
Több mint 29 ezer helyet hirdet meg a 2023-as felvételin a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), alapképzésen 5298 tandíjmentes és 10 892 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére. További 2980 helyet hirdetnek meg a távoktatásra és csökkentett látogatásra jelentkezők számára. Mesteri képzésen 3627 tandíjmentes és 6284 tandíjköteles helyre lehet felvételizni. A BBTE doktori iskolái pedig 315 tandíjmentes helyet hirdetnek meg. Soós Anna rektorhelyettestől megtudtuk: az elsőéves magyar hallgatók száma gyakorlatilag nem változik tavalyhoz képest, de a sikeresen vizsgázók számától függően a helyeket átcsoportosíthatják. A BBTE gazdag kínálattal várja a magyar felvételizőket: alapképzésen 68 programban 1105 ingyenes helyet hirdetnek meg. A mesteri 43 programjában pedig 537 ingyenes helyre felvételizhetnek a fiatalok. Remélik, hogy a 2024–2025-ös tanévtől beindulhat alapképzésen a kettős képesítést nyújtó szak is.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) felkészült a nyári felvételire, amely július 10-e és 27-e között zajlik. A felvételivel kapcsolatos információk már elérhetőek az egyetem honlapján, illetve a https://infoadmitere.ubbcluj.ro/hu linkre kattintva.

Több mint 29 ezer helyet hirdet meg a 2023-as felvételin a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), az alapképzésen 5298 tandíjmentes és 10 892 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére. További 2980 helyet hirdetnek meg a távoktatásra és csökkentett látogatásra jelentkezők számára. Mesteri képzésen 3627 tandíjmentes és 6284 tandíjköteles helyre lehet felvételizni. A BBTE doktori iskolái pedig 315 tandíjmentes helyet hirdetnek meg.

– A Babeş–Bolyai Tudományegyetem gazdag kínálattal várja a magyar felvételizőket: alapképzésen 68 program keretében 1105 ingyenes helyet hirdetnek meg. Számszerűleg a magyar hallgatók, illetve a leosztott helyek száma gyakorlatilag ugyanaz, mint tavaly. De ha több sikeres felvételiző lesz, a helyeket átcsoportosíthatjuk. Az sem gond, ha valaki fizetős helyre jut be, mert ez egy tanévre vonatkozik. Egy év után átkerülhet ingyenes helyre, ha jobban teljesített. A mesteri 43 programjában 537 ingyenes helyre felvételizhetnek a fiatalok. A doktori iskolának nincs külön magyar tagozata, a doktoranduszok dönthetik el, milyen nyelven írják meg dolgozatukat – nyilatkozta a Szabadságnak Soós Anna, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatért felelős rektorhelyettes.

– Reméljük, hogy az új tanügyi törvény értelmében a 2024–2025-ös tanévtől indíthatjuk alapképzésen a kettős képesítést nyújtó szakot, ami négyéves lesz. A következő dupla szakok közül választhatnak majd a hallgatók: fizika–kémia szakos tanári képzés, amiből nagy hiány van, és matematika–informatika, ahol szintén szakemberhiány tapasztalható. Mivel a tanügyi törvény még nem jelent meg, legkorábban a 2024–2025-ös tanévtől indulhatnak be a kettős szakok – válaszolta Soós Anna rektorhelyettes a Szabadság azon kérdésére, hogy a BBTE hogyan próbál megoldást találni a Romániában is egyre inkább érezhető tanárhiány orvoslására.

– Évek óta az inkluzív kiválóság európai fogalma keretében gondolkodunk. Az ország egyik referenciaértékű egyetemének rektoraként azt szeretném, ha nem csupán külföldi hallgatókat vonzanánk (akik jelentős anyagi forrásokkal érkeznek), hanem az ország (vagy az Európai Unió más országainak) fiataljai is lehetőséget kapnának, hogy a BBTE-n tanuljanak, és ez ne múljon az anyagi lehetőségeiken. Éppen ezért a szakminisztérium támogatásával megfelelő mennyiségű ingyenes helyet bocsátunk az érdeklődők rendelkezésére, amelyek kielégítik az ország három közösségének, a románnak, a magyarnak és a németnek is az igényeit. Emellett az oktatási és törvényes keretek által megengedett minimális tandíjköteles helyet is biztosítjuk. A BBTE Erasmus programja országszinten a legszélesebb körű, az érdeklődés és a szükségletek tükrében mindenkinek lehetőséget biztosít nemzetközi mobilitásra. Ugyanakkor a BBTE egyik központi értéke a kiválóság, így a másik központi értékkel, a hagyománnyal összhangban továbbra is elvárjuk hallgatóinktól, hogy az intézmény szervezeti kultúráját szem előtt tartva jó szakemberekké és jó állampolgárokká váljanak – nyilatkozta Daniel David, a BBTE rektora.

Megtudtuk: a 2023–2024-es tanévben alap- és mesterképzésen is indulnak új szakok. Például alapképzésen magyar nyelvű digitális média szakra lehet ezután jelentkezni a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon – román tagozaton már eddig is volt ilyen képzés. Klinikai pszichológia: felmérés és beavatkozás címen új magyar nyelvű mesterképzés indul a Pszichológia és Neveléstudományok Karon. A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományok Karon pedig üzleti és pénzügyi adatelemzés címen lesz új magyar mesterképzés. Ezenkívül angol, román és német nyelvű új mesteri képzésekre lehet jelentkezni. Doktori szinten a BBTE európai doktorit szervez, emellett az EUTOPIA és más nemzetközi hálózatok keretében közös szakirányításra és kutatói gyakornoki programokra is sor kerül.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)