A lakosság fele 22 Celsius-fok feletti hőmérsékleten érzi jól magát otthonában

FOTÓ: FREEPIK
A romániai lakosság közel fele a 22 és 24 Celsius-fok közötti vagy e feletti hőmérsékleten érzi jól magát otthonában; több mint 40 százalék már telepített intelligens termosztátokat a hőmérséklet szabályozására – számol be az E.ON Románia a despre-energie.ro platform számára készített felmérés eredményeit idézve.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt években nőtt az érdeklődés az energiafogyasztás csökkentése iránt: a romániaiak mintegy 80 százaléka vallotta azt, hogy már tett lépéseket ebbe az irányba vagy készül rá.

Az energiahatékonyságot elősegítő eszközök közül nőtt az intelligens termosztátok népszerűsége: a román állampolgárok 43 százalékának van ilyen az otthonában. Ugyanakkor a megkérdezettek kevesebb mint 10 százaléka használ különböző mobiltelefonos alkalmazásokat erre a célra.

A termosztát használatával kapcsolatban a megkérdezettek csaknem 32 százaléka azt mondta, hogy valahányszor szükségét érzi, állít a hőmérsékleten, 24,6 százalék pedig a kinti hőmérséklet függvényében állít rajta. Mintegy 15 százalék azt válaszolta, hogy a hideg évszak elején beállítja a számára leginkább megfelelő hőmérsékletet, 7,1 százalék pedig egész évben ugyanazon a hőmérsékleten tartja otthonában a termosztátot.

A közvélemény-kutatásban részt vevők csaknem 50 százaléka a 22 és 24 fok közötti vagy ennél magasabb hőmérsékleten érzi jól magát a lakásban, 45,8 százalék pedig a 19 és 21 fok közötti hőmérsékletet tartja ideálisnak. A válaszadók 3,8 százaléka azt mondta, hogy 16 és 19 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát.

Az energiatakarékossági intézkedések sorában előkelő helyen szerepel az energiatakarékos világítás, ugyanakkor sokan az energiatakarékos izzók használata mellett a világítás időtartamának csökkentése mellett döntenek (mintegy 44 százalék).

Az energiamegtakarítás érdekében a legtöbben – a megkérdezettek 49 százaléka – rövidebb ideig működtetik az elektromos fűtőtesteket, 47,4 százalék kevesebbet használja a mosógépeket, 35 százalék a mosogatógépeket, közel 30 százalék a ruhaszárító gépeket.