Különösen meleg idő várható karácsonykor

Országszerte különösen meleg idő várható karácsonykor, 8 és 17 Celsius-fok között alakulnak a nappali hőmérsékleti értékek – mondta el pénteken az Agerpres hírügynökségnek az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vezérigazgatója.

Elena Mateescu szerint hétfőn, karácsony első napján 8 és 17 Celsius-fok között alakulnak a nappali hőmérsékleti értékek, ami 14 fokkal magasabb az ebben az időszakban megszokottnál. Kedden is kitart a szokatlanul enyhe idő, 12 és 16 fok közötti csúcsértékekre lehet számítani. Hevesebb széllel továbbra is számolni kell, a hegyvidéken óránként 70-90 kilométeres sebességet is elérhet a szél.

December 24-én, vasárnap sem lesz sokkal hidegebb, a nappali csúcsértékek nulla és 2 fok körül alakulnak Máramarosban és Erdély északi részén, illetve 14 fok körül Olténia déli és Munténia délnyugati részében – számolt be a meteorológus.

Mateescu emlékeztetett, hogy az elmúlt évek karácsonyai és szilveszterei is melegebbek voltak a régebben megszokottnál, és hó sem volt az alacsonyabban fekvő vidékeken. Így 2022-ben december 24-én 12 Celsius-fokot mértek Calafaton, 8-9 fokot a fővárosban, december 25-én pedig 16 fokot Ploieşti-en, 15 fokot Bukarestben. Még ennél is melegebb volt 2014-ben karácsonykor: december 24-én 20 fok volt Calafaton, a fővárosban 16-17, 25-én pedig 16 fok Piteşti-en, 12 Bukarestben.

Az ANM igazgatója szerint a téli sportok szerelmesei azonban örülhetnek, mert a hegyvidéken jelentős vastagságú lesz a hóréteg az ünnep idején.