Enyhe idő lesz karácsonykor. Milyen lesz a héten?

Enyhe idő lesz karácsonykor. Milyen lesz a héten?
Országszerte a megszokottnál sokkal enyhébb időre számíthatunk karácsonykor, havazás csak 1800 méteres magasság fölött várható - nyilatkozta ma az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vezérigazgatója, Elena Mateescu.
Hozzátette: karácsonykor melegebb lesz, mint általában az évnek ebben a szakában, a jelenség azonban nem teljesen szokatlan 2014-2015-ben ugyanis az ország déli részén levő Calafaton 20 Celsius-fokot is mértek az ünnepi időszakban, Bukarestben pedig 17-18 fok volt.

Havazás csak 1800 méteres magasság fölött várható. „A hegyekben lehet hó, a hóréteg vastagsága azonban csökkenhet, mivel a hegyvidéki térségekben is pozitív nappali értékekre, 4-5 fokra kell számítani. A Bâlea-tónál jelenleg 60 cm-es a hóréteg, és ez már nem fog jelentősen változni, itt ugyanis éjszaka 0 fok alatt marad a hőmérséklet” - tette hozzá.

Elena Mateescu szerint ezen a héten különösen meleg lesz, a hét közepére a nappali csúcshőmérséklet helyenként eléri a 20-21 Celsius-fokot. A január 16-e és 23-a közötti héten az ilyenkor megszokottnál 8 fokkal is magasabb átlaghőmérsékletre kell számítani, a 23-a és 30-a közötti héten pedig 4,5 - 5 fokkal lesz melegebb, mint ilyenkor általában. 2020 első két hetében az időszak átlaghőmérsékleténél 1,5 Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérséklet várható - magyarázta a szakember.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír