Kudarcba fulladt az ellenzék kormánybuktató kísérlete

A parlamenti ülésszak alatt tüntetések zajlottak a parlament előtt

Kudarcba fulladt az ellenzék kormánybuktató kísérlete
Nem sikerült a Viorica Dăncilă vezette szociálliberális kormány megbuktatása, miután a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány nem kapta meg az elfogadásához szükséges szavazatszámot. Az ellenzék a magas infláció, a hitelek drágulása, a magánnyugdíj-rendszer meggyengítése és az igazságügyi reform miatt bírálta a kormányt. Szerintük Viorica Dăncilă alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök utasításait hajtja végre. A kormánybuktatáshoz a törvényhozók összlétszámának több mint felének támogatására, legalább 233 szavazatra lett volna szükség. Az indítványt végül 166 képviselő és szenátor szavazta meg, miközben a parlamenti többséggel rendelkező PSD-ALDE szociáldemokrata-liberális koalíció, illetve az azzal együttműködő RMDSZ törvényhozói nem adták le voksukat. A bizalmatlansági indítványt három jobbközép (PNL, USR és PMP) ellenzéki párt 152 törvényhozója terjesztette be.

ÖSSZEFOGLALÓ

Parlamenti beszédében Viorica Dăncilă azt válaszolta: az ellenzék alaptalanul vádaskodik, és elferdíti a valóságot, amikor a bérek és nyugdíjak vásárlóerejének csökkenéséről, vagy a magánnyugdíjak államosításának szándékáról beszél. Mint fogalmazott, nem hitte volna, hogy az egész dokumentum hamis állítások sora lesz, mintha egy másik valóságot mutatnának be. Kifejtette: a demokráciához hozzátartozik, hogy az ellenzék bírálja a kormányt, de ez nélkülözi a racionális érveket, az ellenzék vádjai pedig logikátlanok és valótlanak. Emiatt úgy vélte, hogy az indítvány nem más, mint egy politikai játszma.

A liberális honatyák a miniszterelnök beszéde közben A végsőkig harcolunk óriásmolinót feszítettek ki. Ugyanakkor feliratosl dobozokat is elhelyeztek a tribün mögötti emelvényre, valamint egy oklevelet A sarló és kalapács díja Liviu Dragneának szöveggel. A dobozokat eltávolították a képviselőház rendfenntartói.

Az ellenzék többször bekiabált a kormányfő beszéde alatt, követelve lemondását. Viorica Dăncilă erre azzal reagált, hogy ha ő méltósággal végighallgatta a bizalmatlansági indítvány szövegét, akkor az ellenzék is hallgassa végig méltósággal őt.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője szerint a szerdai szavazásnak a tétje nem a Dăncila-kabinet, hanem az azt háttérből irányító, az ország "európai jövőjét eljátszó" Dragnea-rezsim megbuktatása.
Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke arról beszélt: Romániát egy inkompetens kormány vezeti, amely szerinte nem az ország, hanem egy köztörvényes bűnöző - a második korrupciós perében is elmarasztalt PSD-elnök - személyes érdekeinek szolgálatában áll.Kelemen Hunor parlamenti beszédében rámutatott: az RMDSZ nem partner az öncélú hatalmi harcban, amely az ellenfelél megbélyegzésén, üres szólamok puffogtatásán és gyűlölködésen alapul. A magyar érdekképviselet az ország következő évtizedeit megtervező, a többség és kisebbség viszonyát is meghatározó érdemi közvitában akar partner lenni -  mutatott rá Kelemen Hunor, felszólítva képviselőtársait: ne mutogassanak az RMDSZ-re, mert az RMDSZ támogatása esetén sem lenne elég voks a kormány megbuktatásához.
    

A parlamenti többséggel rendelkező PSD-ALDE szociáldemokrata-liberális koalíció támogatásáról biztosította a kormányt, frakcióülésükön pedig úgy döntöttek, le sem adják szavazatukat. A kormánykoalícióval együttműködő RMDSZ törvényhozói is szerdán úgy döntöttek: a szövetség részt vesz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján, de a szavazás előtt törvényhozói elhagyják az üléstermet. Ezáltal be fog bizonyosodni, hogy a PSD-ALDE koalíciónak az RMDSZ nélkül is többsége van, és a magyar szavazatokkal sem lenne elég voksa a jobbközép ellenzéknek a kormány megbuktatásához - magyarázta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.  

Hozzátette: a bizalmatlansági indítvány a kormány ellenőrzésének fontos eszköze, alkalmas lehet a kormány leváltására, a parlamenti többség megváltoztatására is, de ehhez nem elegendő a kormány bírálata, akkor sem, ha az megalapozott. Szükség van jövőképre, vezetőre, új kormányprogramra, miniszterek listájára, amivel tovább lehet menni, ez pedig most hiányzik - indokolta az RMDSZ döntését Kelemen Hunor.
Közben ellenzéki tüntetők követelték a Viorica Dăncilă vezette kormány leváltását a parlament előtt. A képviselőház bejárata előtti parkban a média becslése szerint több ezren gyűltek össze a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató Facebook-csoportok és a jobbközép ellenzéki pártok hívására. A tüntetők elsősorban az igazságszolgáltatási reform miatt bírálták a kormányt, azt hangoztatva, hogy a hatalom korrupt politikusainak védelmében politikai befolyása alá próbálja vonni, és meg akarja gyengíteni az igazságszolgáltatást. Ugyanakkor a bizalmatlansági indítvány elfogadását követelték a parlamenttől. Az ellenzék szerint Viorica Dăncilă alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea, a szociáldemokrata pártelnök utasításait hajtja végre.

 

“Technikai változtatások” a közigazgatási törvénykönyben

Néhány technikai változtatás után szerda délután ismét elfogadta a parlamenti különbizottság a közigazgatási törvénykönyvet módosító tervezetet – közölte az Agerpres hírügynökség. A jogszabály az alsóház keddi és szerdai plenáris ülésének napirendjén is szerepelt, a vitát azonban végül elhalasztották, és egy hétre visszautalták a tervezetet a parlamenti különbizottsághoz, amely módosított rajta, majd másodszorra is kedvezően véleményezte azt.

A testület szerdai ülését követően Cseke Attila RMDSZ-es szenátor rámutatott: kizárólag "technikai jellegű változtatásokat" végeztek az indítvány szövegén. A törvényhozó cáfolta azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint azért utalták vissza a tervezetet a különbizottsághoz, hogy módosítsanak rajta az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti előzetes megegyezés alapján.

"A románoknak és magyaroknak egyetértésben kell élniük az országban, a Jaj, eladják Erdélyt a közigazgatási törvénykönyvvel, vajon mit ad még a PSD az RMDSZ-nek típusú hozzáállásnak nincs semmiféle alapja. A bizottsági ülésen egyértelművé vált, hogy ezek a híresztelések alaptalanok, viszont feszültséget keltenek, sőt uszítanak, ami nem jó" - fogalmazott Cseke.

Erre reagálva a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Florina Presadă bocsánatot kért az RMDSZ-től.

"Nem akartam gyűlöletre uszítani, nem ez volt a cél. (...) Nem hiszem, hogy valaha negatív megjegyzést tettem volna valakinek a nemzetisége miatt. A parlamentben azonban megszokottá váltak az alkudozások a különféle törvénytervezetek, szavazások, indítványok stb. kapcsán, a feltételezés tehát jogos volt, de nem igazolódott be. Bocsánatot kérek" - mondta az USR-s szenátor.

Fotó: Găndul