Közvitára bocsátották a kolozsvári akvapark tervezetét

A tervezett szabadidős övezet jelentős bevételt generálna

Szamos bal part, akvapark helye
A Szamos bal partján fekvő terület állapota eléggé elhanyagolt
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ismét napirendjére tűzte a korszerű városi akvapark létrehozását, amely nemcsak kültéri részleggel, hanem egész évben működő wellness- és spaszolgáltatásokat kínáló beltéri részleggel várná az oda látogatókat. Az akvapark körzeti városrendezési tervét (PUZ) az önkormányzat honlapján bocsátották közvitára, ehhez március 4-ig lehet hozzászólni. Írásban a polgármesteri hivatal Mócok/Moţilor utca 7. szám alatti székhelyén lehet benyújtani a javaslatokat, e-mailben pedig a registratura@primariaclujnapoca.ro címre várják azokat. Az ötlet nem új, hiszen közel 15 éve tervezik az akvapark létesítését. 2011-ben a Donát negyedi Sun strandot jelölték meg lehetséges helyszínnek, majd az úgynevezett Keleti parkot említették. 2022-ben a polgármester ismét a Sun strand és a Cora üzletház környékét vetette fel, és a mostani PUZ helyszíne is ez. A terület már biztosnak tűnik, a befektetés mértéke viszont még rejtély.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közvitára bocsátotta a Donát negyedi akvapark körzeti városrendezési tervét (PUZ). A létesítmény öt hektáron terülne el Kolozsvár belterületén a Szamos déli, azaz bal partján. A most közvitára bocsátott tervekben az szerepel, hogy a főépület mellett – amely egész évben fogadja a látogatókat – öltözőket, közétkeztetési egységeket, wellness- és sparészleget, fitnesz-, aerobik- és kerékpártermet alakítanak ki a fedett medencék mellett. Az épületbe tervezett helyiségek mellett lesz szabadtéri részleg is, amely csak nyáron üzemel; ott gyermek- és felnőttmedence, napozó, közétkeztetési egységek, üzletek és föld alatti parkoló kap helyet. Utóbbit 249 férőhelyesre tervezik.

„A javasolt befektetés még értékesebbé teszi a helyszínt, amely jelenleg elég elhanyagolt állapotban van. Az akvapark nemcsak a városlakók, hanem az ide látogató turisták számára is kikapcsolódási lehetőséget biztosít, ugyanakkor busás jövedelmet is hoz a helyi költségvetésbe. Ezenkívül munkahelyeket is teremt. A létesítmény építése alatt meghatározott időre alkalmaznak munkavállalókat, az akvapark befejezése után pedig állandó munkahelyek jönnek létre” – derül ki a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közleményéből. A zöldövezetek a létesítmény területének legkevesebb ötven százalékát foglalják el. Az akvapark nyáron akár napi háromezer személyt is fogadni tudna: 800-at a benti, 2200-at a kültéri részlegen. 

A főépületben a recepció és a belépti díj kifizetéséhez szükséges pénztár, a látogatók számához igazított öltözők, irodák és adminisztratív helyiségek, üzletek, közétkeztetési egységek (étterem és büfé) kapnak helyet. Természetesen lesznek a kisgyermekes anyáknak, nőknek, férfiaknak, fogyatékkal élőknek elkülönített mosdók is. Ami a medencéket illeti, lesz családi részleg, ahol az egész kicsi gyermekeket is külön medence és napozó várja. Több csúszdát is felszerelnek, hogy a legkisebbektől a nagyobbacskákig élvezhessék a pancsolást. Elsősegélynyújtó pontot is kialakítanak, és a parkolóban biztosítják a töltőállomást az elektromos autók számára. 

A kültéri részlegen több játszóteret is kialakítanak, ahol a különböző korú gyerekek játszhatnak, de lesz csak a felnőttek szóló szabadtéri fitneszrész is. Több medencét terveznek: külön a gyerekeknek, külön a felnőtteknek. A napozót a medencék környékén alakítják ki homokos és füves helyen. A szabadtéri részlegen is lesznek közétkeztetési egységek, üzletek, pihenésre alkalmas árnyékos helyek, recepció, öltözők, mosdók. 

Nem először merült fel a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal részéről az akvapark létesítésének gondolata, hiszen 2011-től kezdődően foglalkoztatja őket városi szabadidős övezet kialakítása. Lehetséges helyszínként korábban szóba került már a Keleti park és a Donát negyedi Sun strand és környéke. A jelenlegi terv értelmében most ismét a Sun strandra és a Cora üzletház környékére összpontosítanak. Március 4-éig várják a körzeti városrendezési tervhez (PUZ) a javaslatokat írásban vagy e-mailen. Sajtóértesülések szerint a létesítmény megvalósítása 20-40 millió euróba fog kerülni, amit Kolozsvár önkormányzatának saját költségvetéséből kell állnia.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal jogi úton elnyerte a létesítmény feletti tulajdonjogot, így most már semmilyen akadálya sincs annak, hogy kezdjen valamit a területtel, és beváltsa másfél évtizedes ígéretét.