Közveszélyes a hazai utakon közlekedő személygépkocsik fele?

Még mindig Európa roncstelepe vagyunk…

Közveszélyes a hazai utakon  közlekedő személygépkocsik fele?
A Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) felügyelői által tavaly a forgalomban megállított és ellenőrzött járművek felének – mintegy 30 ezernek – volt valamilyen komoly műszaki hibája, közülük több mint 5200 kifejezetten balesetveszélyes volt – közölte a múlt hét végén a hivatal. Az adat akkor is ijesztő, ha figyelembe vesszük, hogy a közúti rendőrséggel közös ellenőrzések során „kinézik” a régebbi modelleket, a lehurboltnak tűnő autókat. Mellesleg ez nem jelent túl nagy erőfeszítést a részükről, hiszen a roncsautóprogramok dacára a hazai autópark mintegy 80%-a (!) tíz évnél idősebb, illetve a forgalomban lévő közel 8 millió személygépkocsi 28%-a már húszéves is elmúlt. A Romániában forgalomba íratott járművek száma egyébként átlépte a 10 milliót, és azt is érdekes kiemelni, hogy a személygépkocsik kategóriájában – amely több mint 4%-kal bővült – a Volkswagen immár népszerűbb, mint a Dacia.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) munkatársai tavaly több mint 76 ezer járművet állítottak meg a forgalomban, majd ellenőriztek műszaki szempontból, és 45 százalékuknál találtak valamilyen komolyabb, illetve a közlekedésbiztonság szempontjából komolyabbnak minősülő műszaki hibát. A legtöbb esetben (27%) a gondot a fényszórók és az irányjelző lámpák meghibásodása jelentette, ezt követte gyakoriság szempontjából a túlzott szennyezőanyag-kibocsátás (22,65%), a tengelyek, kerekek, gumiabroncsok és a felfüggesztés hibái (13,86%), az alvázzal kapcsolatos problémák (11,85%) stb. A fékrendszert az esetek 5,71%-ában nem találták megfelelőnek. Azon autók száma, amelyek a fékrendszer, a kormánymű vagy a tengely műszaki állapota miatt kimondottan balesetveszélyesnek minősültek, meghaladta az 5200-at, továbbá az ellenőrzött járművek mintegy 3%-ának nem volt meg vagy hamis volt az időszakos műszaki vizsgája (az úgynevezett ITP).

A RAR felügyelői tavaly mintegy 25 ezer bírságot róttak ki, közel 22 ezer forgalmi engedélyt vontak be, és 264 járművet foglaltak le.

Öreg és dízelüzemű…

A Romániában forgalomba íratott autók két legfőbb jellemzője a statisztikák alapján, hogy tízévesnél idősebbek és dízelmotorosak.

A Használatban lévő járművek, Európa 2023 címmel az Autógyártók Európai Egyesülete által januárban megjelentetett átfogó elemezés szerint – amely valójában a 2021-es adatsorokat tartalmazza – a romániai személygépkocsik átlagéletkora ennél is több: 15,1 év. Ez jelentős javulás az egy évvel korábban számolt 17 évhez képest, amivel akkor utolsók voltunk a sorban, most már viszont Csehországot, Észtországot és Görögországot is megelőztük – az EU-s átlag egyébként 12 év.

Kolozs megyében 2021 végén 296 870 személygépkocsi volt forgalomba írva, közülük 73 ezer volt 11–15, illetve 83 ezer 16–20 év közötti, 82 ezer pedig 20 évnél idősebb. A kétévesnél fiatalabb autók száma ezzel szemben mindössze 7133 volt.

Visszatérve a fentebb említett tanulmányhoz, a hazai személygépkocsik 48,7%-a volt benzines és 49,5%-a dízelüzemű, vagyis nem nehéz kiszámolni, hogy a hibrid és az elektromos autók még összesen sem tesznek ki 2%-ot. EU-s szinten ehhez képest 7,1%-os volt az alternatív üzemanyaggal működő (például GPL), illetve hibrid és elektromos autók aránya, s a hagyományos meghajtásúak között a benzinesek a kedveltebbek (51%, szemben a dízelek 42%-ával).

Érdemes még egy statisztikai adatot kiemelni, ami a hazai autók előrehaladott korával együtt jól mutatja a hazai lakosság anyagi színvonalát: az EU országai közül Romániában jut a legkevesebb személygépkocsi 1000 lakosra: 396. E téren az EU-s átlag 567, a mutató Luxemburgban a legmagasabb – 696 –, és egyébként ott a legújabbak is az autók, átlagosan csupán 7,6 évesek. A motorizációs arány tekintetében egyébként Románia – amelynek lakosai közül 8,5 millió személynek van hajtási jogosítványa – rohamosan zárkózik fel, hiszen az elmúlt mintegy tíz évben évente átlagosan 5 százalékkal nőtt a személygépkocsik száma, ami következtében egyes adatok szerint már tavaly decemberben, más számítások alapján az év első heteiben az országban a forgalomba íratott járművek száma túllépte a „bűvös” 10 milliós határt – ebből mintegy 7,8 millió a személygépkocsik száma…

Szárnyal a hazai autópiac

Az autóeladások egyébként idén is jól alakulnak, a Romániai Autógyártók Egyesülete (ACAROM) szerint 2023 első két hónapjában közel 25 ezer új személygépkocsi talált gazdára, ami 37%-kal több a tavalyi év hasonló időszakához képest – az új autók eladási listáját 9313 darabbal a Dacia vezeti a Renault (2212), a Hyundai (1550), a Toyota (1445), a Skoda (1373) stb. előtt. Ami pedig a másodkézből származó, Romániában először rendszámot kapó autókat illeti, ezekből csak februárban 25 ezret jegyeztek be, ami az egy évvel korábbihoz képest enyhe, 2%-os növekedés; ez esetben a legkedveltebb márka – immár évek óta – a Volkswagen (ez magyarázza azt, hogy tavaly megdőlt egy „rekord”: immár több Volkswagen – 1,38 millió – fut a romániai utakon, mint ahány Dacia – 1,37 millió; a legnépszerűbb modell a Logan mintegy félmillió példánnyal, a Golf követi 480 ezerrel).

Mindeközben EU-s viszonylatban az új autók piaca tavaly 4,6%-kal szűkült, így „csak” 9,2 millió új autó került forgalomba. A legnagyobb visszaesést (–9,7%) Olaszországban jegyezték, ezt követi Franciaország (–7,8%) és Spanyolország (–5.4%), amit az egyik legnagyobb autópiacnak számító Németország csupán 1,1%-os növekedéssel tudott „ellensúlyozni”.

Európában mintegy 250 millió személygépkocsi van bejegyezve, és bár az elmúlt években gyorsan növekedett az elektromos és plug-in hibrid autók eladása, arányuk még nem éri el az 1,5%-ot. Romániában sem éri el az 1%-ot az elektromos autók aránya, bár tavaly a Dacia Spring piacra dobása és a roncsprogram jelentős növekedéshez vezetett: közel 25 ezer elektromos autó kelt el az országban, szemben a 2021-es 12,4 ezerrel – ez 98%-os növekedés, míg a hibrid autók piaca „csak” 53%-kal növekedett.

A forgalomba íratott új autók számának tekintetében Románia az EU-ban a 13. helyen állt 2022-ben, 129 328 darabbal, ami 6,7%-os növekedés 2021-hez képest. A tavalyi egyébként a hazai autógyártás szempontjából rekordév volt: 509 465 autó gurult le a gyártósorokról, (ebből 314 228 Dacia és 195 237 Ford) – ez 21%-os bővülés 2021-hez képest, és 3,9%-os az eddigi, 2019-ben jegyzett 490 ezres csúcshoz.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván/Archív)