Köztéri ételszentelés Kolozsváron

Köztéri ételszentelés Kolozsváron
A székelyföldi városok példáján felbuzdulva idéntől Kolozsváron is meghonosítanák a szabadtéri ételszentelést, amelyre a magyar és román nemzetiségű híveket is várják a vasárnap reggeli szentmise után a Szent Mihály-templom előtt – mondta el a Kolozsvári Rádiónak Geréd István kántor, aki azt is elárulta, hogy a kényelvű áldó szertartást László Attila főesperes végzi majd.

Geréd Istvántól megtudtuk az ételszentelés szokását eddig is gyakorolták húsvét vasárnapjának reggelén, de a szentmise végén, bent a templomtérben zajlott. Ezúttal viszont Kolozsváron is hagyományt teremtenének a közösségformáló erejű kezdeményezéssel. – A 8-kor kezdődő szentmise után a főesperes kivonul a templomból a nyugati kapu előtti térre, ahol áldó szertartás veszi kezdetét magyar és román nyelven, mintegy a feltámadás örömének továbbadásaként, majd a húsvéti vigílián megáldott vízzel meghinti a kosárban hozott ételeket, amelyet a kántorok húsvéti énekei kísérnek majd – részletezte az ételszentelés rendjét a kántor. 

A terítővel letakart kosár általában tartalmaz tojást, ami az újjászületést szimbolizálja, annak piros színe pedig a Megváltó kiontott vérét jelképezi. Továbbá bárányhúst, amit az áldozattal azonosítanak, házikenyeret, kalácsot, sonkát, száraz kolbászt és jó magyar szokás szerint pálinkát és bort is.

(Borítókép: ételszentelés Csíkszeredában. Fotó: Flickr)