Kossuth kifli

Évás ötletek a konyhában borítókép

Ez a kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Kossuth Lajos ifjú ügyvédként ebben a városban Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. A híres vendéglős és borkereskedő konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és a mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek a mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény is. Az eredeti Kossuth kiflit tehát mandulával szórták meg, de ma a diós változata a legelterjedtebb.

Kedvelt piskótás tészta ez, talán nincs is olyan magyar háztartás, ahol nem készítették még el soha ezt a könnyű süteményt. Ennek a finomságnak a gluténmentes változatát hozom most, amely – minden túlzás nélkül állítom – van annyira finom, mint a valódi, búzalisztből készült kifli. Az egyszerűség kedvéért – és mert emlékeim szerint édesanyám is mindig dióval készítette a Kossuth kiflit – én is a diós változatot sütöttem, de aki az eredetit szeretné elkészíteni, a darált diót cserélje le darált mandulára. 

Hozzávalók: 

20 dkg vaj
18 dkg porcukor
5 tojás
½ kk. só
½ csomag sütőpor
20 dkg gluténmentes liszt (boltban vásárolt gluténmentes lisztkeverék)
1 citrom leve és héja
1 kk. vanília
5 ek. víz
250 g darált dió

Elkészítés: 

A tojásokat szétválasztom. A vajat a cukor felével habosra keverem, majd egyenként a tojások sárgáját is. A vaníliával, a citrom levével és héjával, valamint a sóval ugyanezt teszem. Utolsóként a liszt és a sütőpor kerül ebbe az edénybe, ezeket is beledolgozom. Egy másik edényben a tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a lisztes masszába. Öt evőkanál vízzel hígítom, majd sütőpapírral bélelt 36x26 cm-es, tepsibe öntöm a masszát. Elsimítom, dióval megszórom, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütöm. Kihűlés után hat centiméteres átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral félholdakat vágok a piskótából. Porcukorral megszórva tálalom. 

Az eredeti Kossuth kiflit mandulával szórták meg, de ma a diós változata a legelterjedtebb (A szerző felvétele)

Nagyon egyszerű, elronthatatlan, habkönnyű, vaníliától, citromtól, diótól illatozó sütemény. Ha a vendégeknek nem szólok, hogy ez a piskóta gluténmentes, nem jöttek volna rá. Így annál nagyobb volt az öröm azok számára, aki nem fogyaszthattak búzalisztet, mert így ők is bátran élvezhették a híres Kossuth kifli kóstolgatását.