Koronavírus – Hétvégén több mint 10 ezer eset

Koronavírus – Hétvégén több mint 10 ezer eset
Vasárnap 4435, szombaton pedig 6333 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában 14.859 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 556.335-re nőtt a fertőzöttek száma; 457.360 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak.

Jelenleg 12.136 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, közülük 1289 személy szorul intenzív terápiás kezelésre.

Románia területén 42.328 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 11.460 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 65.354 személy van házi, 130 pedig intézményes karanténban.

Vasárnap 121 (74 férfi és 47 nő), szombaton pedig 148 (86 férfi és 62 nő) újabb halálesetet jelentettek.

Kolozs megyében vasárnap 189, szombaton pedig 274 további pozitív tesztet regisztráltak, a fertőzöttségi ráta 5,08 ezrelék.

Gózcpont a Theodora öregotthonban

Drámai a helyzet a kolozsvári Theodora öregotthonban, ahol három hete koronavírus-gócpont alakult ki, a közel 90 idős bentlakó közül sokan megfertőződtek. A helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény vezetője, a 71 éves dr. Szentágotai Loránt is lebetegedett. Hetek óta kezeli magát és betegeit, de most már ő maga is kórházi ápolásra szorul, a fertőzés és a kimerültség úrrá lett szervezetén.

Az esetről Emanuel Ungureanu USR-s képviselő írt Facebook-bejegyzésében, segítséget kérve a magukra maradt öregek számára, akiknek ellátásáról jelenleg asszisztensek és ápolók gondoskodnak.

Dr. Szentágotai a Monitorul de Clujnak elmondta: három hete tart a kálvária, tíz napja azonban őt is leverte a kór. Kiderült: ez idő alatt alig aludt összesen három órát, úgy igyekezett segíteni betegein, hogy közben oxigénmaszk segítségével vette a levegőt. Dolgozott éjt nappallá téve, de ereje végére ért.  

A lap információi szerint orvosi segítségre hiába várnak a hatóságok részéről, akik azzal utasították vissza az utánpótlás biztosítását, hogy magánintézményről van szó.

Arafat: Lehetőleg csak a család…

A Pro TV-nek adott nyilatkozatában Raed Arafat államtitkár pontosított a karácsonykor és szilveszterkor is érvényben levő restrikciókkal kapcsolatban: eszerint nem lehet elvárni az emberektől, hogy saját otthonukban csak korlátozott számban gyűljenek össze az ünnepeken, a hatóságok azonban arra figyelmeztetnek, a járványhelyzet fokozódásának elkerülése érdekében lehetőleg csak a közeli hozzátartozókat hívják meg.

Ami a különböző turisztikai egységekben rendezett mulatságokat illeti, az államtitkár elmondta: a különböző szállodák éttermei az illető település fertőzöttségi rátájának függvényében tartanak nyitva. Ha ez az arány 1,5 ezrelék, a vendéglők 50 százalékos, 3 ezrelékig pedig 30 százalékos kapacitással. Efölött csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik az illető egységben vannak elszállásolva.

Mint ismeretes, a kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet Romániában, ennek értelmében karácsonykor és szilveszterkor is érvényben marad a kijárási tilalom.

Újabb teljes zárlat Németországban

A koronavírus-járvány gyorsulása miatt a tavaszi első fertőzéshullám után ismét bevezetik Németországban a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot - mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült feltartóztatni a második hullámot és visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése felett, így a  fertőződések száma az utóbbi napokban ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indult - indokolta a kancellár a karácsonyi bevásárlási szezon végét jelentő döntést.

Az utóbbi 24 órában 20 200 ember szervezetében mutatták ki a vírust Németországban, ami bő tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 767-hez képest. Így már 1 320 716 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 321 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Ezzel 21 787-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

Szlovéniában még egy hétig zárva maradnak az üzletek

Mivel nem javul a járványhelyzet az országban, a szlovén kormány újabb egy hétre meghosszabbította az üzletek és szolgáltatások zárva tartására vonatkozó rendeletét.  

Az országban szinte teljesen leállt az élet, minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét.