Koronavírus – 2737 új eset, több mint félmillió beoltott

Koronavírus – 2737 új eset, több mint félmillió beoltott
Több mint 530 ezer személy kapta meg eddig a koronavírus elleni oltást Romániában - közölte pénteken a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint az elmúlt 24 órában több mint 20 ezer személy kapta meg az első dózist, több mint 17 ezren pedig az emlékeztető oltást, így meghaladta a 459 ezret azoknak a száma, akik megkapták az oltás első adagját, több mint 75 ezer személyt pedig a második dózissal is beoltottak.

A szakember arról is beszélt, hogy 1480 esetben voltak kisebb, helyi jellegű mellékhatásai az oltásnak, ezek azonban nem befolyásolták az érintett egészségi állapotát, nem volt szükség kezelésre. Esetenként láz, izomfájdalom, fejfájás is jelentkezett - magyarázta.

Gheorghiţă szerint a csütörtöki adatok alapján európai viszonylatban Románia az ötödik helyet foglalja el a lakosság immunizálása tekintetében.

A CNCAV vezetője beszélt arról is, hogy a 16 éven aluli gyerek tekintetében "még nem elérhetők az oltás biztonságával és hatékonyságával kapcsolatos adatok". Folyamatban vannak az erre a korosztályra is kiterjedő klinikai vizsgálatok, végleges adatok azonban még nincsenek - tette hozzá. 

GCS: 91 haláleset

A legutóbbi tájékoztatás óta 2737 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte több mint 31 ezer tesztet végeztek el - közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az elmúlt 24 órában 91, koronavírussal diagnosztizált személy (51 férfi és 40) nő haláláról érkezett jelentés, ezzel 18.196-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. A halálos áldozatok közül négy személy a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartozott, egy 40 és 49 év közötti, hat 50 és 59 év közötti, huszonegy 60 és 69 év közötti, harmincnégy 70 és 79 év közötti volt, huszonöt beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet; közülük 90 más betegségben is szenvedett.  

Jelenleg 7788 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, közülük 996 személy szorul intenzív terápiás kezelésre.
 

Kolozsváron is csökken a fertőzési arány

Kolozs megyében az elmúlt 24 óra alatt 163 további pozitív tesztet regisztráltak. A prefektúra tájékoztatása szerint Kolozs megyében 2,51, Kolozsváron pedig 3,4 ezrelékre csökkent a fertőzöttségi arány. A megyében Kisbács, Apahida, Kisbánya, Jósikafalva, Bonchida, Kajántó, Havasnagyfalu, Palackos, Kissebes, Erdőfelek, Szászfenes és Magyargorbó községekben haladja meg a fertőzöttségi arány a 3 ezreléket. Széken 1,74-re csökkent a járvány kezdete óta magasnak számító érték.