Könnyített eljárással igényelhető az e-személyi

Könnyített eljárással igényelhető az e-személyi
Legkevesebb ötmillió elektronikus személyazonosító igazolvány kibocsátását finanszírozzák az országos helyreállítási terv (PNRR) alapján lehívott uniós forrásokból – közölte egy sajtótájékoztatón a belügyminisztérium lakosság-nyilvántartási főigazgatóságának vezetője.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Cătălin Giulescu egy kedden elfogadott sürgősségi kormányrendeletet ismertetett. A jogszabály egyebek mellett előírja a személyi nyilvántartási információs rendszer, anyakönyvi okmányokat kibocsátó, és egyéb információs rendszerek összekapcsolását, ementesítve az embereket bizonyos dokumentumok bemutatásának kötelezettsége alól. Ugyanakkor, a tájékoztatás szerint a szülőknek lehetőségük lesz arra, hogy személyazonosító igazolványt igényeljenek a 14 évesnél kisebb gyermekeik számára, akik így szabadabban mozoghatnak majd az Európai Unió területén.Idén nyártól, amikor elkezdik kiterjeszteni az egész országra az elektronikus személyazonosító igazolványok kibocsátását, az állampolgároknak nem kell többé bemutatniuk a házassági anyakönyvi kivonatot az igazolvány kérelmezésekor, mert a vonatkozó adatokat a belügyminisztérium átveszi a anyakönyvi okmányok kibocsátására szolgáló információs rendszerből. További könnyítés, hogy ha az elektronikus igazolvány kérelmezője egy telekkönyvezett ingatlan tulajdonosa, akkor a lakcímét Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) információs rendszeréből veszik át – összegezte a belügyminisztérium lakosság-nyilvántartási főigazgatóságának vezetője, Cătălin Giulescu.


Elmondta azt is, hogy legtöbb hat hónapon belül már nem lesz szükség kézzel írott kérvény benyújtására a személyazonosító igazolvány igénylésekor. Az állampolgároknak csak a fényképfelvételhez és esetenként a két ujjlenyomat felvételéhez kell majd személyesen jelentkezniük a lakosságnyilvántartó hivatalban. Ugyanakkor lakcímváltozás esetén elektronikus úton is lehet majd igényelni az új igazolványt.

Giulescu hangsúlyozta, hogy az állampolgároknak továbbra is lehetőségük lesz választani az elektronikus személyazonosító igazolvány és az egyszerű személyazonosító igazolvány között, érdekeiktől vagy meggyőződésüktől függően. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ajánlott az elektronikus személyazonosító igazolvány választása, mert csak ezzel lehet igénybe venni az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat.
Közölte azt is, hogy az elektronikus személyazonosító igazolványnak és az egyszerű személyazonosító igazolványnak egyaránt a gépjárművezetői engedélyhez vagy a bankkártyához hasonló formája lesz, és számos biztonsági elemmel látják el ezeket.

(Kiss Olivér felvétele)