A születés pillanatától kiállítható a Kolozsváron bemutatott e-személyi

A születés pillanatától kiállítható a Kolozsváron bemutatott e-személyi
Lucian Bode belügyminiszter és Emil Boc polgármester jelenlétében Kolozsváron mutatták be ma az elektronikus személyazonossági igazolvány mintáját, annak előállítási és – okostelefonra telepített speciális applikáció segítségével történő –leolvasási módját, illetve mondták el az új európai okmánnyal kapcsolatos információkat.

Az esemény során a belügyi tárca illetékesei elmagyarázták az új személyazonossági okmány előállításával kapcsolatos technikai részleteket, sajtótájékoztató kertében pedig elmondták: Kolozsváron év végéig a kísérleti jellegű e-személyiből, amely az egészségügyi kártyánk adatait is tartalmazza, 5 ezer darabot bocsátanak ki.

Tudatták: 2031-ig lecserélik az összes régi személyit, a polgárok magas biztonságú elektronikus tároló elem nélküli személyit is kérvényezhetnek. Emil Boc hangsúlyozta: az ujjlenyomatozás során senki testébe nem kerül semmiféle chip.

Elhangzott: az 1997 óta kibocsátott nagyobb formátumú, külföldi utazásra is alkalmas jelenlegi személyazonossági igazolványokat 2031-ig teljesen lecserélik, a biometrikus adatokat is tartalmazó ún. e-személyik kibocsátása egyelőre kísérleti jellegű, év végéig mintegy 5 ezer darabot bocsátanak ki belőlük Kolozsváron.

Elhangzott: az új típusú,14 eurónak megfelelő összegbe kerülő személyazonossági igazolványt bárki igényelheti a kolozsvári városházán kialakított speciális ügyfélfogadó fülkénél, ám elsőbbsége van azoknak a polgároknak, akiknek lejárt az okmányuk. Az új okmány külföldi utazásra is alkalmas, a chip nélküli csupán belföldi személyazonosításra – akik csupán az „egyszerű” új személyit kérik, azok 2031 után nem utazhatnak személyivel külföldre.

A miniszter arról tájékoztatta a sajtót, a https://programare-cei.mai.gov.ro webcímen máris időpontot lehet kérni az e-személyi kibocsátására. Hétfőn délután azt tapasztaltuk: a portál nehézkesen ugyan, de működik. Tanács: kicsi c betűvel írjuk a megfelelő mezőbe azt, hogy Cluj...

varosnapokHirdetés

(A borítókép a szerző felvétele)