Könnyítenének a jogosítvány megszerzésének eljárásán

Könnyítenének a jogosítvány megszerzésének eljárásán
Törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ a járművezetői-engedély megszerzésének átszervezésére vonatkozóan. A törvénytervezet bővíti a vizsgáztatók körét azáltal, hogy nem csak rendőrtisztek lehetnek vizsgabiztosok, hanem olyan személyek is, akik vizsgáztatói engedélyt szereznek. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet egyik kidolgozója elmondta: a törvénymódosításra azért volt szükség, mert a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) személyzethiány miatt nem tud olyan ütemben vizsgáztatni, mint amennyire igény lenne, ezért a vizsgázóknak akár hónapokat is kell várniuk arra, hogy időpontot kapjanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgára – tájékoztatott az RMDSZ hírlevele.

„Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezés célja mindenekelőtt az, hogy átláthatóbbá tegye a jelenlegi szabályozási rendszert, s megkönnyítsük a járművezetői-engedély megszerzésének adminisztratív eljárásait” – mutatott rá a képviselő.

Az RMDSZ parlamenti frakciója által iktatott törvénymódosítás számos előnyös rendelkezést tartalmaz a jogosítvány megszerzésének adminisztratív eljárására vonatkozóan is: nem lenne kötelező a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgát ugyanazon a településen teljesíteni; a kezdeményezés lehetővé tenné azt, hogy a tanulók különböző vizsgaközpontot válasszanak tartózkodási helyük függvényében. Továbbá a gyakorlati vizsgán a szakoktatónak kötelezően ott kell lennie a járműben annak érdekében, hogy csökkentse a vizsgázó félelmeit, valamint azért, hogy felügyelhesse a vizsga szabályos lefolyását.

A törvénytervezet értelmében a vizsgabiztosok képzéséért és engedélyeztetéséért a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Román Közúti Hatóság (ARR) felel majd. Vizsgabiztosi engedélyt szerezhet az, aki betöltötte 23. életévét, legalább három éve B kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezik, nem volt sem visszavonva, sem pedig felfüggesztve jogosítványa az utóbbi három évben. Kitétel ugyanakkor az is, hogy az illető nem tölthet be állást valamely autóiskolában, és nyilván el kell végeznie a vizsgabiztosi képzést.  

Benedek Zakariás szállításügyi szakpolitikus elmondta: abban az esetben, ha valaki C és D járműkategóriára szeretne vizsgabiztosi engedélyt szerezni, a fenti kitételek teljesítése mellett legalább 5 év vezetési tapasztalattal kell rendelkeznie az adott kategóriában, vagy elméleti és gyakorlati ismeretfelmérő tesztet kell sikeresen teljesítenie. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese rámutatott arra is, hogy továbbra is a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) felelne az elméleti vizsga lebonyolításáért, a járművezetői-engedélyek kibocsátásáért és nyilvántartásáért, csak a gyakorlati vizsga lebonyolítása és a vizsgabiztosok engedélyeztetése kerülne át a Román Közúti Hatóság (ARR) alárendeltségébe. Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott törvénymódosítást elfogadja a parlament, az 2024-től lép majd hatályba.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Júniustól kezdődően azok a állampolgárok, akik elvesztették gépkocsivezetői jogosítványukat, vagy az okmányuk megsérült, közvetlenül a http://dgpci.mai.gov.ro internetes oldalon elérhető online szolgáltatáson keresztül igényelhetnek másolatot, és nem kell személyesen megjelenniük az ügyfélszolgálatnál. Az Agerpres hírügynökség közölte: a rendőrség szombaton kiadott közleménye szerint az online ügyintézés elsődleges feltétele a felhasználói fiók megnyitása a http://dgpci.mai.gov.ro oldalon.

Közhír

Hétfőn, azaz ma és kedden a szokásos program szerint fogadják az ügyfeleket a belügyminisztérium járművezetői jogosítványokat, forgalmi engedélyeket, útleveleket és személyi igazolványokat kiállító hivatalai – közölte vasárnap a szaktárca. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint május 1. és 6. között szünetel az ügyfélfogadás ezekben a hivatalokban.

Közhír