Költözik a Horea úti Hársfaillat óvoda

Költözik a Horea úti Hársfaillat óvoda
Valótlan állításokat fogalmazott meg közleményében egy román párt, miszerint „a Ferencz József/Horea úti Hársfaillat óvoda épületét visszaszolgáltatták, ám az óvoda személyzete és a szülők csak a napokban értesültek arról, hogy gyerekeik más létesítményben kezdik a tanévet”. Oláh Emese alpolgármester a költözésről szóló hírt megerősítette: az óvodai csoportokat más óvodákban helyezik el, amíg az új helyszínen található ingatlant a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal felújíttatja, de azt még nem tudják, ez mikor fejeződik majd be. Értesüléseink szerint azonban az épület, ahonnan az óvodának ki kell költöznie szeptembertől, soha nem képezte visszaszolgáltatási per tárgyát. Az óvoda és az időközben elköltözött Augustin Bena Zeneiskola bérleti szerződés alapján folytatta ott tevékenységét, ám a szerződés tavaly májusban lejárt.

Nem ez az első alkalom, amikor a többségi nacionalisták kikezdik a Kolozsvári Zsidó Hitközséget. Amint a Szabadság arról 2017 márciusában beszámolt, egy román internetes újság cikkében több csúsztatás is szerepelt. Az egyik csúsztatástévedés az volt, miszerint a Ferencz József/Horea út  21–23. szám alatti ingatlanokat  – amelyben az A. Bena Zeneiskola és a Hársfaillat óvoda működött – a Caritatea nevű Alapítványnak juttatták vissza. – A fent említett ingatlanok mindig is a Kolozsvári Zsidó Hitközség tulajdonát képezték, az A. Bena Zeneiskola és az óvoda bérleti szerződés alapján folytatta ott a tevékenységét – nyilatkozta 2017 márciusában lapunknak egy illetékes. 
Újabban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerkesztőségünknek is elküldött közleménye tartalmaz valótlanságot és vezeti félre – természetesen burkoltan – a közvéleményt.  Voltaképpen a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt bírálták amiatt, hogy a „visszaszolgáltatott” ingatlanban működő óvodának költöznie kell, és erről csak a napokban tájékoztatták a személyzetet meg a szülőket, hogy más intézményekbe lesznek szétosztva.

A valóság azonban teljesen másképp fest. Megtudtuk: a Kolozsvári Zsidó Hitközség már évekkel ezelőtt írásban értesítette az érintetteket, hogy a zsidó közösségi központ kialakítása miatt nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést sem az óvodával, sem az Augustin Bena Zeneiskolával. Mivel az óvoda nem akart kiköltözni, ezért a hitközség kilakoltatási pert indított ellenük, amit meg is nyert. A zeneiskola a 2018/2019-es tanévet más helyszínen kezdte, és a kiköltözés gördülékenyen, határidőre lezajlott. Ezért furcsa, hogy az óvoda esetében ez nem történt meg.

A szokásos nacionalista „hátszél” ellenében Valentin Cuibus főtanfelügyelő egy interjúban a valóságnak megfelelő helyzetet mutatta be, miszerint az illetékesek nem a napokban értesültek a helyzetről, hanem már rég tudták azt, hogy a zsidó hitközség nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést, ezért mind a zeneiskolának, mind az óvodának költöznie kell.  

A Ferencz József/Horea úti zsinagóga melletti épületben egykori neológ rabbinátus működött. Miután felújítják, az épületben orvosi rendelő, szociális osztály és több irodahelyiség kap helyet. Ez év végéig, vagy legkésőbb jövő év elejéig befejeződik a Horea úti zsinagóga restaurálása is. A külső munkálatokat már elvégezték, most a zsinagóga belsején dolgoznak.