Purimot ünnepelt a kolozsvári zsidóság

Purimot ünnepelt a kolozsvári zsidóság
Igazi örömünnepet ült vasárnap Kolozsvár zsidó közössége, amelynek apropóját ezúttal nemcsak a két év kihagyás után először megtartott purim vidámsága adta, hanem az is, hogy először vehették használatba az új zsidó kulturális közösségi központot, amelynek létrehozása évek óta a hitközség vezetőségének egyik prioritása volt. Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség elnöke elmondta, a közösségi központ létrehozásával, valamint a zsinagóga felújításával a több mint egy évtizede megfogalmazódott álom egyik része vált valóra. Kifejtette, az elképzelés szerint a hitközség irodáját, a szociális és egészségügyi osztályt, valamint a rituális étkezdét is a zsidó deportáltak emléktemploma melletti területen lévő épületekbe költöztetik, illetve hátra van még a zsinagóga emeletére tervezett zsidó történeti múzeum kialakítása.

A Horea úti épület rendezvénytermébena Vasile Socea vezette, idén húszéves Mazel Tov klezmeregyüttes karneváli hangulatot idéző koncertje dinamikus klezmerzenével, jiddis, héber, ladino és román nyelvű dalokkal szórakoztatta a közönséget. Sulamita Socea, a zenekar énekese az ünnep történetét ismertette. A purim azon kevés zsidó ünnepek egyike, amelyeket nem valamely tragikus, hanem örömteli, vidám esemény ihletett. A történetet az ószövetségbeli Eszter könyve örökíti meg, amely szerint Eszter, Ahasvérus király zsidó felesége meghíúsítja a király első emberének, Hámánnak a szándékát, miszerint a birodalom teljes zsidóságát kiirtja.

Az örömteli megmenekülést a zsidók minden évben Ádár hónap 14. napján ünneplik. Purim előestéjén és reggelén a zsinagógában Eszter könyvét olvassák fel, álarcot öltenek, zajonganak, és vidám mulatságokban vesznek részt, ami miatt a purimot zsidó farsangnak is nevezik. Az ünnephez tartozik az ajándékozás szokása, amely során a zsidók nemcsak egymást lepik meg, hanem a szegényeknek is adományt adnak, hogy a vidám ünnepen senki se nélkülözzön, emellett jellegezetes purimi süteményt, hámántáskát fogyasztanak. Ez az egyetlen zsidó ünnep, amelyen a borivás, sőt a részegség ismegengedett.

A hitközség Shira Hadasha nevű énekkara a purim történetét feldolgozó jókedélyű, vidám dalokat, illetve musicalrészleteket, könnyűzenei műveket énekelt, a kórus szólistáinak előadása mellett Szenkovics Dávid csellójátékát hallhatták a jelenlévők.

Schwartz Róbert elnök a purim kapcsán hangsúlyozta, olyan ünnep ez, amely megtanít a fenyegető eseményekkel történő szembesülésre és egyszersmind arra, hogy soha ne veszítsük el a reményt. Hálával emlékezett meg ugyanakkor a zsidó felmenőkről, akiknek az öröksége a zsinagóga és a környező épületek felújítását, valamint a közösségi központ létrehozását lehetővé tette. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván