Kolozsváron nyit informatikai központot a BMW

Kolozsváron nyit informatikai központot a BMW Group, ebből a célból a német autógyártó vegyesvállalatot hoz létre az NTT Data Románia informatikai céggel - írta a Ziarul Financiar a cég közleménye alapján.

A kolozsvári központban kezdetben 120 számítástechnikai szakember dolgozik majd. Az idei év végére 250-re, 2027-re pedig több ezerre nő majd létszám - közölték a vegyesvállalat alapítói.

„Az NTT Data-vel egy erős partnerre támaszkodunk, amely kitűnő hálózattal rendelkezik egy dinamikus technológiai területen, lehetővé téve, hogy fokozott ütemben és célzottan további szoftver kompetenciákat fejlesszünk ki” - nyilatkozta Alexander Buresch, a BMW Group informatikai fejlesztésért felelős igazgatója.     

Maria Metz, az NTT Data Románia vezérigazgatója azt mondta, hogy az együttműködés az autógyártó digitális átalakulásának támogatását tűzi ki célul. A kolozsvári informatikai központ feladata informatikai megoldások szolgáltatása lesz a termelés, a fejlesztés, a humán erőforrások, az értékesítés és a pénzügy számára.     

A BMW a második autóipari óriás, amely informatikai központot nyit Kolozsváron. Az első a Porsche volt, amely 2016-ban jelent meg az erdélyi városban.     A BMW Group és az NTT Data együttműködése több mint 30 éves múltra tekint vissza.

Az NTT Data egy japán tulajdonban levő, 1967-ben alapított globális informatikai vállalat. A cég 2000-ben hozta létre romániai leányvállalatát. A NTT Data Romániának jelenleg 1100-nál több alkalmazottja van. 

A cég tavalyi pénzügyi év gazdálkodási adatai még nem ismertek, 2022-ben 471 millió lej árbevétel mellett 1,28 millió lej nyereséget ért el.