Boc: az európai uniós politikák hatását a Monostoron is érezni kell

Adina Vălean EU-biztos a kolozsvári innovációs ökoszisztémát dicsérte

Számítástechnikai és távközlési cégek vezetői, helyi és európai politikusok és tisztségviselők, innovációs, mobilitási és a start-up vállalatokkal foglalkozó szakemberek részvételével zajlott csütörtökön a Cluj IT által szervezett Cluj Innovation Days elnevezésű szakmai értekezlet az egyik kolozsvári szálloda konferenciatermében. Az esemény díszvendége Adina Vălean szállításügyi EU-biztos volt, aki kiemelte az európai szinten zajló innovációs tendenciákat, illetve az Európai Bizottság (EB) által különböző innovációs és infrastrukturális projektekre elkülönített összegek mihamarabbi lehívására és elköltésére hívta fel a döntéshozók figyelmét. A konferencián Emil Boc a közös európai védelmi politikáról és az ukrajnai háborúról is beszélt, de szólt a különböző európai politikák helyi szintű alkalmazásának szükségességéről is. Kolozsvár polgármestere arról is beszélt, hogyan spórolhatunk meg minél több villanyáramot…

Ismét dicsérték Kolozsvárt és a kincses város polgármesterének vezetői készségeit – ezúttal a Cluj Innovation Days (Kolozsvári Innovációs Napok) elnevezésű szakmai konferencián. A méltatások ezúttal Adina Vălean, az Európai Bizottság (EB) szállításügyi biztosa részéről érkeztek, aki az értekezlet díszvendége volt. – Kolozsvár az innováció szinonimája, ilyen vonatkozásban európai szinten is megállja a helyét. Bukaresttel és Jászvásárral egyetemben Kolozsvár megfelelő technológiai előnnyel rendelkezik ahhoz, hogy látványos és nagy értékű befektetésekre számítson. Nemrég egy kolozsvári cég 9 millió euró támogatást nyert el a városi mobilitással kapcsolatos megoldások kidolgozására. Az ilyen példáknak európai szinten is visszhangja van – fogalmazott a biztos.

Kijelentette: Európában már egyre több mindennel kapcsolatban drónokról, mesterséges üzemanyagról beszélnek, egyre több az olcsóbb és környezetkímélőbb mobilitást elősegítő innovatív megoldás. Tudatta, hogy Közép-Kelet Európában az elmúlt években két és félszeresére növekedett a start-up cégek száma. 

– A szállítási és közlekedési vonalon hétmilliárd euró áll rendelkezésre a Horizon Europe elnevezésű kutatási program keretében. A jövő mobilitásával foglalkozó munkacsoport erőteljesen dolgozik a projekteken, a közeljövőben hallani fogunk róluk – jelentette ki Adina Vălean.

Boc: a laptopot ne váltsa fel a Kalasnyikov

A hallgatóság meglepődésére felszólalásának elején Emil Boc polgármester a közös európai védelmi rendszer kialakításáról és az orosz katonai veszélyről beszélt. Kijelentette: a következő Európai Bizottság asztalánál védelmi biztos is helyet foglal majd. Megítélése szerint erre az Ukrajna által elszenvedett invázió miatt feltétlenül szükség van, ugyanis szerinte „az oroszok nem fognak megállni”. 

– A szomszédos országban a számítástechnikai és innovációs szakembereknek a hordozható számítógépet a Kalasnyikov típusú golyószóróra kellett cserélniük. Soha ne jussunk ide! Kolozsvár vonatkozásában nem feltétlenül a start-up cégek száma, hanem az innovációs ökoszisztéma a fontos. A munkaerő kivándorlása komoly gondot jelent számunkra, de az úgynevezett Cluj Innovation Valley (Kolozsvár Innovációs Völgy, párhuzam a Szilikon-völgyre – szerk. megj.) ettől függetlenül fejlődik – jegyezte meg az elöljáró. 

Innováció és a Monostor lakónegyed

Szerinte rendkívül fontos az, hogy a különböző európai projektek előnyét a közember is élvezhesse valamilyen módon. 

– Amikor a Monostor lakónegyedben járok, hiába beszélek az embereknek az európai politikákról, az úgynevezett zöld átmenetről. Nekik azt kell felsorolnom, hogy az innovációnak köszönhetően miért és mikor fizetnek kevesebb villanyáramot, közköltséget, milyen módon lesz könnyebb és olcsóbb az életük – jelentette ki Emil Boc.

A konferencia során a résztvevők többek között a digitális átállásról, a mesterséges intelligenciáról, a zöld digitális innovációkról és a különböző számítástechnikai megoldások életbe léptetéséről értekeztek.