Kolozsváron is volt már példa Srí Lanka-i vendégmunkások elleni fellépésre

Kolozsváron is volt már példa Srí Lanka-i vendégmunkások elleni fellépésre
Egy munkaerő-közvetítő cég képviselője szerint nem egyedi a ditrói eset, Kolozsváron is volt már példa a Srí Lanka-i vendégmunkások elleni fellépésre.

Romulus Badea, a munkaerő-közvetítéssel is foglalkozó Soter&Partners társaság képviselője a Hotnews.ro hírportálnak számolt be a Srí Lanka-i munkavállalókkal szembeni romániai ellenérzésekről.

Mint elmondta, egy kolozsvári vendéglő vezetői több ebből az országból származó szakácsot és pincért alkalmaztak, akik számára a vendéglő közelében biztosítottak szállást. A vendégmunkások szálláshelyének a szomszédságában lakók minden lehetséges hatóságnál feljelentették a vendéglőst, petíciót nyújtottak be a polgármesteri hivatalba, és egyszer még a csendőrséget is kihívták a helyszínre, noha a vendégmunkások nem adtak erre okot. A munkaközvetítő szerint a vendéglőben alkalmazott vendégmunkásokra nincsen panasz, a szomszédok mégis ügyvédet fogadtak, hogy feljelentések megfogalmazásával próbálja elűzni a környékről az ázsiai munkásokat.

Romulus Badea egy olyan Bukaresthez közeli esetről is beszámolt, amikor egy vállalatban a Srí Lanka-i vendégmunkásoknak kevesebb munkaórát írt be a nyilvántartással megbízott alkalmazott, mert nem tudta elviselni, hogy a vendégek többet keressenek, mint a hazaiak. Itt a vállalat vezetője rájött a csalásra, és elbocsátotta a csaló alkalmazottat. A munkaközvetítő egy olyan esetről is beszámolt, amikor egy dél-romániai szállodában a vendégek tiltakoztak a Srí Lanka-i takarító személyzet miatt.

Azt is elmondta: a távol-keleti munkaerő szerződtetését igénylő vállalkozók gyakran meggondolják magukat, mielőtt aláírnák a munkaszerződést a Romániába hozott vendégmunkásokkal. Ilyenkor a legtöbb esetben a munkaerőt igénylő vállalat más munkahelyet keres számukra.