Kolozsváron Az Angyal és miniévad a Magyar Színházi Intézetnél

az angyal
Az Angyal története azt a meglehetősen szokatlan kérdést járja körül, hogy mi lenne, ha megjelenne a földön egy angyal, és teljesítené minden ember kívánságát FOTÓ: BARABÁS ZSOLT
Április 25. és május 8-a között miniévadot tartanak a BBTE Színház és Film Karon belül működő Magyar Színházi Intézetnél. A végzős színis diákok öt előadásukat játsszák ebben az időszakban, az előadások helyszíne a Harag György Stúdióterem.

A Magyar Színházi Intézet végzős színművész hallgatói idén változatos, összesen öt előadást tartalmazó repertoárral álltak elő. A bemutatók végéhez érve, miniévad keretébe ágyazva szeretnék megmutatni a munkájukat. Elsőként legújabb produkciójuk, Az Angyal című előadás kolozsvári bemutatójára hívják a nézőket, csütörtökön és pénteken (április 25-26.), 19 órai kezdettel. Az Angyal koprodukcióban jött létre a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal, Szentgyörgyön múlt héten mutatták be. Érdekessége, hogy a darabot az egyik végzős színis diák, a dramaturgi és írói vénával is rendelkező Sztojka Sebestyén írta. A próbafolyamat Kolozsváron kezdődött, majd az utolsó intenzív tíz nap helyszíne a Tamási Áron Színház Kamaraterme volt, ahol a diákok megtapasztalhatták, hogy mik egy kőszínház működésének sajátosságai. Az Angyal története azt a meglehetősen szokatlan kérdést járja körül, hogy mi lenne, ha megjelenne a földön egy angyal, és teljesítené minden ember kívánságát. Vajon mit kezdene vele az emberiség? Barátságosan vagy ellenségesen fogadná, követné vagy keresztre feszítené? Jobbak lennénk tőle, vagy még inkább eluralkodna a káosz a világban? – veti fel a kérdéseket az előadás.

A miniévad folytatásaként április 27-28-án Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című darabja látható kortárs kulcsban (rendezőtanár Köllő Csongor, színpadi mozgás Györgyjakab Enikő, látvány Hatházi Rebeka), majd rövid szünet után május 3-4-én folytatják a Hair című nagysikerű musicallel (rendezőtanár Váta Lóránd, koreográfia Kis-Luca Kinga, zenei felkészítés Incze G. Katalin), ezt követi május 6-7-én a Mesél a bécsi erdő, Ödön von Horváth „népszínjátéka” (rendezőtanár: Szilágyi-Palkó Csaba), végül május 8-án a fizikai színházat, valamint a táncszínházat ötvöző New Genesis (rendezőtanár Gemza Péter).

Az előadások helyszíne minden esetben a Harag György Stúdióterem (Farkas/Kogălniceanu u. 4. szám), kezdési időpont 19 óra. Az előadásokra a belépés ingyenes, ám a helyek száma korlátozott. Helyeket a vegzosszinmuveszek2024.eventcube.io oldalon lehet foglalni. Ugyanezen az oldalon, továbbá a BBTE Magyar Színházi Intézet hivatalos Facebook-oldalán, valamint a Végzős Színművészek 2024 Facebook-oldalon érhetők el részletes szinopszisok az előadásokról. Mindenkit szeretettel várnak.

Rögtön a miniévad lejárta után, már május 9-én Csíkszeredába utaznak a végzősök, ahol az Unscene fesztiválon mutatják be előadásaikat. Ezt követően júniusban ismét Kolozsváron látható majd mindegyik darab a Színház és Film Kar Fesztiváljának részeként (részletes tájékoztatás később).