Kolozsvári tanárok jelentkezését várják

Kolozsvári tanárok jelentkezését várják
Kolozsváron indul be először az Innovatory elnevezésű, iskolásokat bevonó projekt, első lépésként egy felhívással a kolozsvári tanárok irányába, akik segítőként vennének részt a projektben.

A PONT Csoport által kezdeményezett és lebonyolított Innovatory (Fiatal Társadalmi Innovátorok) projekt célja olyan kompetenciafejlesztő program megvalósítása, amely hozzásegíti a kolozsvári középiskolás diákokat ahhoz, hogy adott társadalmi kihívásokat azonosítsanak, illetve új, innovatív megoldásokat dolgozzanak ki közösségi segítők (tanárok) hathatós segítségével.

A program a következő elvi és módszertani eszközökre épül: csapatmunka, kritikus gondolkodás, empátia, megoldásorientált tervezés, konstruktív kommunikáció, csapat iránti tisztelet, célcsoport és érintettek körére fókuszálás. Mindezek számára a Design Thinking módszertana nyújt átfogó szakmai keretet. Az Innovatory 2018 decemberéig zajlik, és a segítők képzését, a munkacsoportok működését, egy SpeakOut típusú eseményt, egy több szinten alkalmazható modell kidolgozását és ennek terjesztését foglalja magába.

A felhívás olyan tanároknak szól, akik kolozsvári elméleti vagy szaklíceumokban, illetve szakkollégiumokban tevékenykednek, és akik diákjaikkal már folytatnak valamilyen tanórán kívüli tevékenységet, ugyanakkor nyitottak a diákokkal való együttműködés újfajta módszereinek elsajátítása iránt mind általánosan, mind specifikusan e projekt keretében.

Az Innovatory első kiadásának keretében 12 tanárt választanak ki, akik jelenleg is oktatnak Kolozsvár elméleti líceumaiban, illetve szakközépiskoláiban. Minden kiválasztott tanár három, 3-5 fiatalból álló csapatot azonosít azokban a tanintézményekben, ahol oktatói tevékenységet fejt ki, majd ezekkel a csapatokkal járja végig azt a társadalmi innovációs folyamatot, amelyek gyakorlati megoldásokat dolgoznak ki társadalmi kihívásokra. Ezeket nyilvános esemény keretében is bemutatják, amelyen többek között közintézmények és az üzleti szektor képviselői is részt vesznek.

A kiválasztott segítőkkel az együttműködés 2018. szeptember-november időszakra terjed ki. A teljes időszakra a javadalmazás nettó 1000 lej, amelyet az érintettek szerződéses forma keretében kapnak meg.

A teljes felhívás minden részletével, közöttük a kiválasztási kritériumokkal, valamint a jelentkezési űrlap a www.innovatory.ro címen érhető el. Jelentkezési határidő: 2018. június 24., 23:59.