Kiválóság-díjat kap Nae Caranfil az idei TIFF-en

Kiválóság-díjat kap Nae Caranfil az idei TIFF-en
Idén is átadják a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Kiválóság-díjait: az egyik elismeréssel Nae Caranfil rendezőt, a TIFF visszatérő meghívottját tüntetik ki a fesztivál huszadik kiadásán, amelyet július 23. és augusztus 1. között szerveznek meg.

A rendező neve az első kiadás óta része a fesztivál történetének. Legutóbbi alkotása, a 6,9 a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) című zenés vígjáték – amelynek szövegét és zenéjét is ő szerezte – a 2016-os TIFF nyitófilmje volt, idén pedig a tiszteletére bemutatják Kihajolni veszélyes (È pericoloso sporgersi) című nagyjátékfilmjének felújított változatát.

„Nem nevezném magamat a TIFF atyjának – nem is lehetnék az –, de talán valamiféle nagybácsija mégiscsak vagyok. (…) Gyakorlatilag az első gügyögéseitől és lépéseitől kezdve egészen a felnőtté válásáig végigkövettem a fesztivált. (…) Örülök, hogy testközelből láthatom, hogyan fejlődik és teljesedik ki ez az élőlény – mert számomra a TIFF mindig ezt jelentette. Én pedig minden tavasz végén remegve várom a kedvenc unokaöcsémmel való találkozást” – fogalmazott a TIFF csapatának küldött levelében Nae Caranfil.

Filmjei számtalan díjat nyertek és az évek során rendre megtöltötték a romániai mozitermeket. 1993-ban Kihajolni veszélyes (È pericoloso sporgersi) című filmjével debütált a cannes-i filmfesztiválon, majd 1995-ben következett Aszfalt tangó (Asfalt Tango) című vígjátéka, 1998-ban pedig a Dolce far niente, amelyet beválogattak a Karlovy Vary-i filmfesztiválra.  

A közönség és a kritikusok körében is egyaránt nagy sikert aratott Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet (Filantropica) című 2002-es filmje, 2007-es, A többi néma csend (The Rest Is Silence) című alkotását pedig kilenc Gopo-trófeával díjazták és a következő évben Románia Oscar-díjra is jelölte. A 2014-es Közelebb a Holdhoz (Closer to the Moon) című rendezésében olyan sztárok szerepeltek, mint Vera Farmiga, Mark Strong és Harry Lloyd.

Az idei, jubileumi TIFF tíz napon át premierfilmekkel, meghívottakkal, sok-sok emlékezéssel és tematikus eseményekkel várja a filmkedvelőket Kolozsváron.

(Borítóképet készítette: Chris Nemes)